vaapen_680
vaapen_680

Krever bedre kontroll over norsk våpeneksport

Changemaker offentliggjør en ny rapport de mener viser mangler i dagens kontrollrutiner.

Norge selger våpen for flere milliarder kroner hvert år. I flere år har organisasjonen Changemaker kjempet for at Norge blant annet skal kreve garantier fra kunder om at de ikke videreselger norske våpen.

– I dag selger vi masse våpen til Nato-allierte, uten å kreve noen dokumentasjon på om våpnene faktisk blir i disse landene, eller om de blir videresolgt. På den måten er det fare for at norske våpen befinner seg i Israel, Kongo, Sri Lanka – mange land hvor Norge også driver fredsarbeid – selv om det ikke skal selges til krig, sier leder i Changemaker, Ida Thomassen.

– Norge bør lære av svenskene

I en rapport som offentliggjøres av Changemaker tirsdag, peker de på kontrollordninger som finnes i blant annet Sverige – og som de mener Norge også burde hatt.

– Der har de et selvstendig organ som gir lisenser for våpeneksport. I Norge ligger dette under Utenriksdepartementet. Fordelen med det svenske systemet er at lisensgivningen ikke blir underlagt like mye politisk styring som det kan bli i Norge, sier Thomassen.

Vil diskutere tiltak

UD vil ikke kommentere rapporten før de har sett den, men skriver i en e-post til TV 2 at Norge har et av verdens strengeste regelverk for våpeneksport.

– Det vi har lyst til nå er ikke å diskutere hvorvidt Norge er god på eksportkontroll eller ikke, men diskutere tiltak, sier Thomassen.