VERKEN STRØM ELLER MOBIL: Vel 2000 er uten strøm og mobildekning i området rundt Karlsøy kommune.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
VERKEN STRØM ELLER MOBIL: Vel 2000 er uten strøm og mobildekning i området rundt Karlsøy kommune. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Norge kan få dyrest strøm i Europa

Med mindre temperaturen mildner og nedbøren øker i Norden, er det en fare for at norske strømpriser havner på europatoppen, mener energiselskap.

I de travleste formiddagstimene mandag steg kraftprisen i store deler av Norden til rekordhøye 11,32 kroner per kilowattime.

Nedbørsmangel, kulde og ujevn atomkraftproduksjon i Sverige har mangedoblet prisene den siste uka.

Les også: Gjør deg klar for tidenes høyeste strømpris

Høyeste strømpris i Europa

Analytiker Magnus Smistad hos kraftmegleren Bergen Energi mener det kan komme flere strømsjokk, skriver Aftenposten.

– Hvis vi ikke begynner å få litt mer nedbør og mildere temperaturer, får vi kanskje de høyeste strømprisene i Europa utover våren, sier han.

I Oslo mandag lå spotprisen en stund på over det dobbelte av Italia, det tradisjonelt dyreste strømlandet i Europa.

Lavnivå i Bergen

Været skaper også problemer for vannkraftverkene. Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) har betydelig lavere magasinnivåer enn normalen.

Les også: Advarer mot vannmangel i Bergen

– Vi ser et historisk lavnivå som vi ikke har sett på over 40 år. Fortsetter vi i samme takt og været fortsetter som nå, kommer vi rett etter påske til å være ganske tomme, sier produksjonssjef Wenche Teigland til avisa. (©NTB)