FIKK HJELP: Bodil-Anne Korth fikk bryst-rekonstruksjon ved privat sykehus på mindre tre uker etter hun kontaktet dem. (Foto: TV 2/Tommy Aase/Tommy Storhaug)
FIKK HJELP: Bodil-Anne Korth fikk bryst-rekonstruksjon ved privat sykehus på mindre tre uker etter hun kontaktet dem. (Foto: TV 2/Tommy Aase/Tommy Storhaug)

Fikk nytt bryst på tre uker

Privat sykehus med nytt tilbud til kreftpasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang tilbyr nå et privat sykehus her i landet brystrekonstruksjon. For 200.000 kroner kan kreftopererte kvinner få nye bryst ved å bruke vev fra sin egen mage.

Flere års ventetid

Kreftpasienter har allerede et slikt tilbud ved offentlige sykehus.

LANG VENTETID: Brystkreftopererte må vente opp til fem år ved offentlige sykehus for bryst-rekonstruksjon. (Foto: TV 2/ Tommy Aase/Tommy Storhaug)
Men ventetiden er lang. Ved Ullevål sykehus som utfører flest av disse operasjonene i Norge er det i dag 52 ukers ventetid bare for å komme inn til konsultasjon.

Dersom legene anbefaler operasjon, er ventetiden ifølge Fritt sykehusvalg ytterligere 200 uker. Totalt utgjør det en ventetid på hele fem år.

Bodil-Anne Korth hadde stått på venteliste for operasjon i ett og et halvt år da hun ved en tilfeldighet fikk høre om det nye private tilbudet. Hun ble operert i forrige uke, mindre enn tre uker etter at hun først tok kontakt.

Mange i kø

– Jeg har stått på venteliste på offentlig sykehus og det tar tid. Så er jeg så heldig at jeg har en helseforsikring gjennom jobben. Når jeg da oppdaget at de tilbyr den operasjonen her så valgte jeg å bruke den, sier Bodil-Anne Korth til TV 2 Nyhetene.

Det er Colosseumklinikken i Stavanger, en del av Teres Medical Group, som nå tilbyr brystrekonstruksjon. Ifølge klinikken har flere pasienter allerede meldt sin interesse.

– Dette er noe vi har planlagt i mange år. Det krever mye kompetanse og riktig utstyr og det har vi nå klart å skaffe oss, sier overlege ved Colosseumklinikken Ayman Zakaria til TV 2 Nyhetene.

– Nå håper vi at vi kan tilby operasjon til mange både private og offentlige pasienter.

Må ha gratis tilbud til alle

Kreftforeningen tok i desember opp problemet med lange ventelister på brystrekonstruksjon med helseministeren.

– Hvis du vet at du må vente i mange år, og du har helseforsikring eller mange penger, så er det ikke så rart at du bruker det på dette. Jeg har full forståelse for det, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til TV 2 Nyhetene.

– Men slik kan vi ikke ha det. Vi må sørge for at det er et reelt tilbud til alle her i landet, også de som ikke har råd.