FLERE ANGREP: Norske soldater har flere ganger blitt utsatt for rakettangrep mot basen i Ghowrmach distriktet i Afghanistan de siste dagene. Dette er uvanlig, sier presseoffiser ved FHO oberstløytnant John Espen Lien.  (Foto: Scanpix)
FLERE ANGREP: Norske soldater har flere ganger blitt utsatt for rakettangrep mot basen i Ghowrmach distriktet i Afghanistan de siste dagene. Dette er uvanlig, sier presseoffiser ved FHO oberstløytnant John Espen Lien. (Foto: Scanpix)

Flere rakettangrep mot norsk-afghansk feltbase

I løpet av de siste dagene har basen blitt angrepet tre ganger.

Det siste rakettangrepet kom mandag morgen, melder Forsvaret.

Ingen nordmenn ble drept eller skadet under angrepene, og det er ikke registrert materielle skader.

Angrepet over flere dager

– Vi har hatt angrep tre dager på rad. Både lørdag, søndag og i dag tidlig. Det er uvanlig, sier John Espen Lien, oberstløytnant ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2 Nyhetskanalen.

Angrepene startet lørdag kveld da feltbasen i Ghowrmach-distriktet i Nord-Afghanistan ble angrepet av opprørere med håndvåpen og rakett. Søndag kveld ble basen nok en gang utsatt for rakettangrep. I følge rapporter fra de norske soldatene, landet raketten omtrent 500 meter fra basen.

Les også: Frykter vanskeligere situasjon i Afghanistan

– Det er forskjellige typer angrep. Det varierer fra ild fra håndvåpen og raketter, og bare raketter. I alle disse tilfellene har vi sammen med de afghanske styrkene besvart denne ilden og rykket ut i området for å prøve å lokalisere de som har gjort det, opplyser Lien.

FARLIG OPPDRAG: Claes Joachim Olsson ble drept under tjeneste i Afghanistan.  (Foto: FORSVARET/Scanpix)
FARLIG OPPDRAG: Claes Joachim Olsson ble drept under tjeneste i Afghanistan. (Foto: FORSVARET/Scanpix)

Norske og afghanske enheter dro ut i området for å finne opprørerne uten hell, og valgte å bli i området ettersom opprørerne fremdeles befant seg i området.

Mandag morgen ble nok en rakett avfyrt, uten at man har klart å lokalisere hvor den ble skutt fra eller landet, opplyser Forsvaret.

Farligere å være norsk soldat

Ghowrmach-distriktet ligger vest for det norske ansvarsområdet, og i samme området mistet en norsk soldat livet etter en veibombe gikk av i slutten av januar.

Les også: Norske soldater oftere i kamp i Afghanistan

– Vi har de siste to månedene hatt relativt stor hyppighet når det gjelder hendelser. Blant annet hadde vi i desember hendelser nesten annenhver dag, bekrefter Lien til TV 2 Nyhetskanalen.

– Nå er det ingen av disse rakettene som har truffet denne feltbasen som vi deler med afghanske styrker, men det er selvfølgelig ikke noen situasjon vi setter pris på. Vi arbeider hele tiden for å bedre sikkerheten i de områdene hvor vi er engasjert.

Vet ikke hvem som står bak

Forsvaret kan imidlertid ikke si noe om hvem som står bak angrepene. I følge oberstløytnanten er det stor variasjon i typen grupperinger i dette området i Afghanistan. Det kan være alt fra kriminelle grupperinger til Taliban, så det er vanskelig å kunne være sikker mener han.

Ghowrmach-distriktet i Nord-Afghanistan har lenge vært et tilholdssted for kriminelle og motstandere av den afghanske regjeringen.

De norske styrkene i området samarbeider med den afghanske hæren og politiet for å hjelpe de lokale myndighetene med sikkerhetssituasjonen.