kjernekraft_forsmark_1_og_2 (Foto: Lars Pehrson/SCANPIX)
kjernekraft_forsmark_1_og_2 (Foto: Lars Pehrson/SCANPIX)

Svensk kjernekraft kneler – og driver strømprisen opp

Mellom klokken åtte og klokken elleve var strømprisen i deler av landet oppe i 14 kroner per kilowatt time mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presset på kraftproduksjonen sender prisene til værs. I Midt- og Nord-Norge er strømprisen oppe i en snittpris på fire kroner per kilowatt time i døgnet.

– Veldig avgjørende for prisen

En usedvanlig tørr og kald vinter får skylden for strømprisene. Men norske kraftkunder er også offer for at svenske kjernekraftverk er stengt for vedlikehold. Oskarshamn nummer 3, to kraftverk i Ringhalsverkene og Forsmark 2 er stengt for vedlikehold.

– Dette er veldig avgjørende for strømprisen. Hadde svenskene hatt alle sine kraftverk i gang ville vi ikke hatt strømpriser på fire kroner per kW/h, sier kraftanalytiker Gaute Myklebust i Troms Kraft til tv2nyhetene.no.

Har du billigste strømleverandør? Sjekk TV 2s strømbarometer.

Kjernekraftverkene til nabolandet har store og uforutsette problemer. De skulle egentlig vært i drift i høst, men har ennå ikke fått driftstillatelse.

– Det er ikke planlagt vedlikehold, men vedlikeholdsperioder som er blitt forlenget med opptil ett år. Sikkerhetskravene ved slike anlegg er svært strenge, sier Myklebust i Troms Kraft.

14 kroner per kW/t mandag morgen

Han sier videre at kaldt og tørt vintervær bidrar til høy strømpris.

– Vi begynner å se en effekt av at magasinfyllingen er så lav at tilgjengelig produksjonskapasitet faller kraftig. Hadde vi hatt en normal vinter ville vi hatt mer vannkraft tilgjengelig. Derfor er prisene høye, og vil være relativt høye resten av vinteren, sier han

Det er Midt-Norge som merker strømprisene mest. I Molde og Trondheim var prisen oppe i svimlende 14 kroner per kilowatt mellom klokken åtte og klokken elleve mandag morgen. Prisnivået er det samme i Nord-Norge, men i Troms og Finnmark er det momsfritak på strømmen - som gir en strømpris på 11 kroner kilowatten.

Til sammenligning var prisen litt over 60 øre per kilowatt i Bergen og Kristiansand på samme tidspunkt.

I Oslo er også strømprisen hårreisende, men ikke like ramsalt som i Nord- og Midt-Norge. Strømoversikten til NordPool viser en strømpris på kr 1,70 per kilowatt i tidsrommet 8–11 mandag morgen.

Bedre mot helgen

Gaute Myklebust sier større nettkapasitet i Norge hadde skapt lavere strømpriser der hvor strømmen i dag koster skjorta.

– Med ubegrenset overføringskapasitet fra Sørvestlandet hadde kraftprisen vært lik, sier han.

Han trøster strømkundene med at prisene vil falle mot slutten av uken.

– Temperaturene skal øke utover i uken. Det blir fortsatt kaldt tirsdag og onsdag, men litt varmere enn mandag. Temperaturene stiger enda litt mer torsdag og fredag, og da vil strømprisen gå ned litt, men vil fortsatt ligge relativt høyt, sier han.