FORBUD: Belgia og Frankrike er på vei til å bli de første europeiske landene som innfører forbud mot plagg som dekker ansiktet.  (Foto:  /AFP)
FORBUD: Belgia og Frankrike er på vei til å bli de første europeiske landene som innfører forbud mot plagg som dekker ansiktet. (Foto: /AFP)

Frp vil forby burka og niqab på offentlig sted

Legger fram forslaget for Stortinget neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi vil neste uke legge fram et forslag i Stortinget om å forby bruk av heldekkende hodeplagg i det offentlige rom for å frigjøre kvinnene fra undertrykkelse og totalitære tanker, sa partileder Siv Jensen i sin tale til partiets landsstyre lørdag.

– Skal slippe tvang

Hun understreket at bruk av slike hodeplagg ikke handler om valgfrihet for kvinner, men om at kvinnene ikke har noe valg.

– Kvinner som lever i et frihetselskende land, skal slippe denne type tvang, sa Jensen.

Frp vil ikke gå inn for et totalforbud mot burka og niqab.

Ikke totalforbud

Tidligere denne måneden etterlyste Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talskvinne Lise Christoffersen et forbud mot burka på norsk jord.

– Jeg kan ikke gå god for et system der man så til de grader legger opp til at en kvinne skal være en manns eiendom. Jeg synes ikke vi skal legge oss flate for påstandene om at dette er en verneverdig del av noen kultur, sa Christoffersen til Aftenposten.

Hun mener at å dekke til ansiktet ikke har noe med religionsfrihet å gjøre.

– Det er misbruk av religion, sa hun.

Uønsket også i Danmark

En samlet dansk regjering vil fjerne burkaer fra skoler, universiteter, arbeidsplasser og offentlige institusjoner. Men noe generelt forbud er ikke aktuelt.

– Burka og niqab hører ikke hjemme i det danske samfunn, lyder overskriften i en redegjørelse som hele den danske regjering har underskrevet og som ble offentliggjort torsdag. (©TV 2/NTB)