ELG_advarermotelg_10 (Foto: TV 2)
ELG_advarermotelg_10 (Foto: TV 2)

Oddbjørn mistet sønnen i elgkræsj

Nå går han ut og advarer andre mot ekstrem elgfare.

– Presten ringte om natten og spurte om å få komme på besøk, forteller tidligere leder av veivesenets trafikkstasjon på Fagernes, Oddbjørn Skauerud til TV 2.

Det viste seg at sønnen hans var omkommet i møte med både en elg og en trailer.

Slått over ende av elg

– Han hadde vært på besøk hos kjæresten sin og var på vei nedover Østerdalen på motorsykkel sent på kvelden 22. juni i 2008, forteller Skauerud.

– Et vitne som kom bak vogntoget fortalte at det kom en elg som slo gutten over ende, slik at motorsykkelen og gutten skled på asfalten, og at både gutten og elgen ble borte for ham ved vogntoget.

383147

Ekstrem elgfare

Nå vil Skauerud advare andre trafikanter om at det nå er ekstrem fare for å møte elg på veiene på Østlandet. Bare i Hedmark og Oppland er det siden nyttår registrert nesten 600 påkjørsler av elg og rådyr.

Oddbjørn Skauerud, som nå er med i fallviltgruppa i Fagernes har alene rykket ut til 20 elgpåkjørsler for å avlive elg som er blitt skadet.

– Det er like mye som vi pleier å ha på et helt år, forteller han.

Kjører for fort

På akkurat denne strekningen er fem elger døde og tre biler blitt vrak de siste to månedene, sier Skaugerud i det vi passerer et elgskilt som er utstyrt med ekstra underskilt om ekstrem elgfare like nord for Fagernes sentrum.

Det er spesielt farten og respekten for elgskiltene Skauerud er opptatt av. Selv om det er hengt opp underskilt hvor det varsles om ekstrem elgfare, er det mange bilister som ikke sakker farten.

– Like forbaska kjører de som om de er aleine på veien, da har de ikke respekt for eget liv engang, sier han.

– Etter at vi var ute og advarte i lokalavisen gikk hastigheten ned en liten stund. Men etter tre uker var det full spiker igjen.

– Målinger viste at de var oppe i 120 kilometer i timen midt på natta. Da klarer de seg ikke.