HELSE-HEROIN: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er skeptisk til heroinstøttet behandling av rusmisbrukere. (Foto: Heiko Junge/SCANPIX)
HELSE-HEROIN: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er skeptisk til heroinstøttet behandling av rusmisbrukere. (Foto: Heiko Junge/SCANPIX)

Kritisk til helse-heroin

Helseministeren negativ til heroinbasert behandling før hun har hørt på ekspertråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten et år er gått siden det såkalte Stoltenberg-utvalget, under ledelse av Thorvald Stoltenberg, ble satt ned for å vurdere hvordan de rusmiddelavhengige kan få bedre hjelp.

Blant annet skal utvalget ta stilling til om rusmisbrukere bør få gratis heroin i behandlingen.

Skeptisk

Men allerede flere måneder før utvalget skal komme med sine konklusjoner sier helseministeren at hun er skeptisk til heroin i behandlingsøyemed.

– Hvis du spør meg i dag ville jeg nok avvist det. Jeg skal selvfølgelig følge med på hva som kommer, men i utgangspunktet så er jeg kritisk til det, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Selv om hun understreker at hun ennå ikke har konkludert, står dette i kontrast til hennes forgjenger som avslørte at han var for heroinassistert behandling etter at han gikk av som helseminister.

– Jeg er helt, helt overbevist om at det vil være riktig i iverksette tiltak til heroinassistert behandling. Jeg er for det, sa Bjarne Håkon Hanssen til TV 2 8. oktober i fjor.

Spilleregler

I rusmiljøet rundt «Plata» i Oslo har de merket seg Strøm-Erichsens skepsis, og er negative til at hun avslører sin holdning før Stoltenberg-utvalget konkluderer.

– Det synes jeg var et klart brudd på spillereglene, sier leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Foreningen for en human narkotikapolitikk er positive til heroinassistert behandling og viser til Sveits hvor ordningen har gitt gode resultater.

– Det hun nå gjør er å rede grunnen for at hun skal kunne avvise en eventuell positiv innstilling til å sette i gang med en ny type behandling, sier Knutsen.

Thorvald Stoltenberg, som leder utvalget, vil ikke kommentere saken, men sier at utvalget vil legge fram sin konklusjon 1. juli.