Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten et år er gått siden det såkalte Stoltenberg-utvalget, under ledelse av Thorvald Stoltenberg, ble satt ned for å vurdere hvordan de rusmiddelavhengige kan få bedre hjelp.

Blant annet skal utvalget ta stilling til om rusmisbrukere bør få gratis heroin i behandlingen.

Skeptisk

Men allerede flere måneder før utvalget skal komme med sine konklusjoner sier helseministeren at hun er skeptisk til heroin i behandlingsøyemed.

– Hvis du spør meg i dag ville jeg nok avvist det. Jeg skal selvfølgelig følge med på hva som kommer, men i utgangspunktet så er jeg kritisk til det, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Selv om hun understreker at hun ennå ikke har konkludert, står dette i kontrast til hennes forgjenger som avslørte at han var for heroinassistert behandling etter at han gikk av som helseminister.

– Jeg er helt, helt overbevist om at det vil være riktig i iverksette tiltak til heroinassistert behandling. Jeg er for det, sa Bjarne Håkon Hanssen til TV 2 8. oktober i fjor.

Spilleregler

I rusmiljøet rundt «Plata» i Oslo har de merket seg Strøm-Erichsens skepsis, og er negative til at hun avslører sin holdning før Stoltenberg-utvalget konkluderer.

– Det synes jeg var et klart brudd på spillereglene, sier leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Foreningen for en human narkotikapolitikk er positive til heroinassistert behandling og viser til Sveits hvor ordningen har gitt gode resultater.

– Det hun nå gjør er å rede grunnen for at hun skal kunne avvise en eventuell positiv innstilling til å sette i gang med en ny type behandling, sier Knutsen.

Thorvald Stoltenberg, som leder utvalget, vil ikke kommentere saken, men sier at utvalget vil legge fram sin konklusjon 1. juli.