DRAP: Amerikanske myndigheter mener spontanabort i visse tilfeller kan være mord. ILLUSTRASJONSFOTO (Foto: TV 2)
DRAP: Amerikanske myndigheter mener spontanabort i visse tilfeller kan være mord. ILLUSTRASJONSFOTO (Foto: TV 2)

Svineinfluensavaksine kan ha tatt livet av 14 fostre

14 aborter og dødfødsler kan ha blitt forårsaket av svineinfluensavaksine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens Legemiddelverk og Folkehelseinstituttet er bekymret over mulige bivirkninger av vaksinen for mor og barn.

Kan ha tatt liv

I høst satte norske helsemyndigheter i gang et stort eksperiment: gravide skulle være førsteprioritet i køen for svineinfluensa-vaksine.

70 prosent av de gravide vaksinerte seg. Nå viser det seg at vaksinen kan ha tatt liv.

21 dødfødsler og aborter

VIL UNDERSØKE: Legemiddelverket mener behovet for undersøkelser er stort. Steinar Madsen er avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.
VIL UNDERSØKE: Legemiddelverket mener behovet for undersøkelser er stort. Steinar Madsen er avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.
Norske leger har innrapportert 21 dødfødsler og spontanaborter som de frykter skyldes vaksinen. Over halvparten av dem var kommet halvveis i svangerskapet.

– Noen kan vi utelukke at har noe med vaksinen å gjøre, fordi forsteret har hatt andre alvorlige sykdommer som ikke kan ha sammenheng med vaksinen. Men i noen tilfeller har vi ikke nok opplysninger til å si det 100 prosent sikkert, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til TV 2 Nyhetene.

– Fantes det noen kliniske studier om bivirkningene hos gravide?

– Nei, ikke på denne vaksinen, sier Madsen.

Vil undersøke

– Dette må vi finne ut av. Det er alvorlig hvis noen er usikre på om vaksineringen var årsaken til noe så alvorlig. Da er vi nødt til å komme til bunns i det, sier Bent Høie (H) som er leder i Stortingets helsekomite.

LES OGSÅ: Svine-vaksine kan ha ført til lammelse

Statens Legemiddelverk og Folkehelseinstituttet vil sette i gang en studie som skal omfatte alle de gravide som ble vaksinert.

Vil ikke betale

Studien vil koste 20 millioner kroner, men det vil ikke Helsedepartementet betale, til tross for at de selv var med på beslutningen om å vaksinere gravide mot svineinfluensa.

– Dette enkeltstående prosjektet har ikke vi i dag penger til. Men vi får håpe at det er andre innen forskningsområdet i Norge som finner finansieringtil prosjektet, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Bivirkninger

Legemiddelverket mener behovet for undersøkelser er stort. 14 dødfødsler og spontaborter må undersøkes for å avdekke om de er forårsaket av vaksinen.

Dessuten kan barna som ble vaksinert i mors mage fått bivirkninger av vaksinen, som lav fødselsvekt.

LES OGSÅ: Alle må ta ny svinevaksine innen to år