SNAKKET MED «PETTER»: Den tidligere etterretningsagenten «Petter» har snakket med Forsvaret i forbindelse med granskingen av de to spesialsoldatene som deltok i Skah aksjonen.
SNAKKET MED «PETTER»: Den tidligere etterretningsagenten «Petter» har snakket med Forsvaret i forbindelse med granskingen av de to spesialsoldatene som deltok i Skah aksjonen.

UD-ansatt var i kontakt med «Petter» før Skah-aksjon

Støre vedgår UD-kontakt med hemmelig hjelper i brev til Høyre.

I svaret til stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide (H) om norske myndigheters bistand til Anne Cecilie Hopstock i forbindelse med Skah-aksjonen, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre at en tjenestemann fra UD var i kontakt med den tidligere etterretningsagenten «Petter», og fikk vite om hans kontakter innen Forsvaret en måned før den omstridte aksjonen fant sted.

Måtte svare

Svaret kommer etter at lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H) tidligere denne måneden krevde at Støre måtte forklare seg om regjeringens håndtering av Skah-saken.

Dette skriver Støre til Eriksen Søreide:

«Den 21. juni fremkom det under en samtale mellom en representant for utenrikstjenesten og Hopstocks rådgiver informasjon som tydet på at denne rådgiveren og hans firma hadde kontakt med personer med tilknytning til Forsvaret i forbindelse med oppdrag firmaet utførte.»

Snakket sammen på telefon

Støre opplyser dessuten at en UD-ansatt hadde telefonkontakt med en av de som deltok i den dramatiske bortføringen to dager etter at barnas mor Anne Cecilie Hopstock hadde fått en tekstmelding om at barna hadde rømt.

«Den 20. juli 2009 ble en representant for utenrikstjenesten oppringt av en person med tilknytning til Forsvaret. Utenrikstjenestens representant fikk inntrykk av at vedkommende tok kontakt i forbindelse med vurdering av egen deltakelse i en operasjon Hopstock og hennes rådgiver var i ferd med å organisere.»

Utenriksminister Jonas Gahr Støre opplyste under en pressekonferanse 1. februar at Utenriksdepartementet i august videreformidlet til Forsvaret at norske soldater trolig hadde deltatt i aksjonen for å føre barna til Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock ut av Marokko.

Opplysningene i Støres brev til Høyre viser at det var kontakt mellom den tidligere etterretningsagenten og UD-ansatte før august, og at en av personene som deltok også hadde direkte kontakt med en UD-ansatt før barna ble ført ut av Marokko i seilbåt.

Tilfreds utenriksminister

I konklusjonen etter gjennomgangen av Skah-saken sier UD at de ikke klarerte, planla eller organiserte den private aksjonen Anne Cecilie Hopstock iverksatte for å frakte sine barn ut av Marokko og til Norge.

– Jeg er tilfreds med resultatene av gjennomgangen. Vi prioriterer saker som gjelder barn. Når norske barns sikkerhet er utsatt, er det vår plikt å bistå og denne saken avdekket en svært alvorlig situasjon for de to barna, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

LES OGSÅ: UD frikjenner seg selv i Skah-saken