FORKLARER: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre forklarer om Skah-saken. (Foto: TV 2)
FORKLARER: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre forklarer om Skah-saken. (Foto: TV 2)

UD frikjenner seg selv i Skah-saken

Utenriksdepartementet har gjennomgått egen rolle i Skah-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konklusjonen etter gjennomgangen bekrefter at UD ikke klarerte, planla eller organiserte den private aksjonen Anne Cecilie Hopstock iverksatte for å frakte sine barn ut av Marokko og til Norge.

Tilfreds utenriksminister

– Jeg er tilfreds med resultatene av gjennomgangen. Vi prioriterer saker som gjelder barn. Når norske barns sikkerhet er utsatt, er det vår plikt å bistå og denne saken avdekket en svært alvorlig situasjon for de to barna, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

LES OGSÅ: Skah til TV 2: Støre står bak bortføringen

PÅGREPET I FRANKRIKE: Den tidligere OL-vinneren Khalid Skah. (Foto: AFP)
Utenriksdepartementet lot de to mindreårige barna få tilhold i ambassaden for å ivareta deres sikkerhet etter at de hadde rømt fra farens hjem.

Utenriksdepartementets plikt

«Da moren anmodet om at barna skulle overlates til hennes omsorg, hadde ikke norske myndigheter grunnlag for å holde dem tilbake», skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Videre skriver de at det var Utenriksdepartementets plikt å bevare barnas sikkerhet under overlevering til morens omsorg. Oppgaven ble løst ved å kjøre barna til et avtalt møtested i nærheten av ambassaden.

– Glad for at barna er i trygghet

Den private operasjonen for å føre barna tilbake til Norge var ikke klarert av Utenriksdepartementet.

LES OGSÅ: Faremo vil skjerpe reglene etter Skah-saken

– Denne type saker er alltid kompliserte og krever nøye overveielse av hvordan utenrikstjenesten kan og bør bistå norske borgere. I denne saken ble barnas sikkerhet etter hvert det helt dominerende hensynet. Jeg er derfor glad for at barna etter all usikkerheten de har vært gjennom nå befinner seg i trygghet, sier utenriksministeren.

LES OGSÅ: NUPI: – 300-400 «Skah-saker» årlig