FORKLARER: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre forklarer om Skah saken. (Foto: TV 2)
FORKLARER: Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre forklarer om Skah saken. (Foto: TV 2)

UD frikjenner seg selv i Skah-saken

Utenriksdepartementet har gjennomgått egen rolle i Skah-saken.

Konklusjonen etter gjennomgangen bekrefter at UD ikke klarerte, planla eller organiserte den private aksjonen Anne Cecilie Hopstock iverksatte for å frakte sine barn ut av Marokko og til Norge.

Tilfreds utenriksminister

– Jeg er tilfreds med resultatene av gjennomgangen. Vi prioriterer saker som gjelder barn. Når norske barns sikkerhet er utsatt, er det vår plikt å bistå og denne saken avdekket en svært alvorlig situasjon for de to barna, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

LES OGSÅ: Skah til TV 2: Støre står bak bortføringen

PÅGREPET I FRANKRIKE: Den tidligere OL-vinneren Khalid Skah. (Foto: AFP)
PÅGREPET I FRANKRIKE: Den tidligere OL-vinneren Khalid Skah. (Foto: AFP)
Utenriksdepartementet lot de to mindreårige barna få tilhold i ambassaden for å ivareta deres sikkerhet etter at de hadde rømt fra farens hjem.

Utenriksdepartementets plikt

«Da moren anmodet om at barna skulle overlates til hennes omsorg, hadde ikke norske myndigheter grunnlag for å holde dem tilbake», skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Videre skriver de at det var Utenriksdepartementets plikt å bevare barnas sikkerhet under overlevering til morens omsorg. Oppgaven ble løst ved å kjøre barna til et avtalt møtested i nærheten av ambassaden.

– Glad for at barna er i trygghet

Den private operasjonen for å føre barna tilbake til Norge var ikke klarert av Utenriksdepartementet.

LES OGSÅ: Faremo vil skjerpe reglene etter Skah-saken

– Denne type saker er alltid kompliserte og krever nøye overveielse av hvordan utenrikstjenesten kan og bør bistå norske borgere. I denne saken ble barnas sikkerhet etter hvert det helt dominerende hensynet. Jeg er derfor glad for at barna etter all usikkerheten de har vært gjennom nå befinner seg i trygghet, sier utenriksministeren.

LES OGSÅ: NUPI: – 300-400 «Skah-saker» årlig