Forbruker-rapporten (Foto: faksimile)
Forbruker-rapporten (Foto: faksimile)

Forbruker-rapporten takker for seg

52 år med forbrukerjournalistikk blir historie når Forbruker- rapporten nå legger ned.

- Det er viktig å få frem at Forbruker-rapporten legges helt ned, den flyttes ikke over på internett, sier redaktør Jarle Oppedal i Forbruker-rapporten til TV 2 hjelper deg.

- Ikke glad

Jarle Oppedal har jobbet i forbrukertidsskriftet siden 2002, og har vært redaktør siden 2004.

- Jeg er ikke så glad i å snakke om følelser rundt jobben, men man har jo lagt noe av seg selv [i Forbruker-rapporten] og er ikke glad over at produktet forsvinner, sier Oppedal.

Les også: Disse barnestolene kan være farlige

Se også vår test av: Lommevideokamera

Se også vår test av: Mat på bensinstasjoner

Slutt etter 52 år

Helt siden 1958 har Forbruker-rapporten hatt som mål å forsyne forbrukerne med objektiv informasjon - om det meste. I den siste utgaven av Forbruker-rapporten kan vi lese at mange og svært så ulike temaer har fått plass i magasinet i løpet av fem tiår. Alt fra binders til u-hjelp, fra lettmelk til narkotika, fra naturvern til ingeniørtips er bare noe av det som nevnes.

Overlevde med et nødskrik

- Det er litt sånn at Forbruker-rapporten begynte som et tiltak for at Forbrukerrådet skulle få ut informasjon til forbrukere, sier Oppedal.

Opplaget økte voldsomt med 250.000 på det meste, men etter hvert da opplaget gikk ned siden 1977, har Forbruker-rapportens fremtid vært diskutert flere ganger. Sist for fem år siden ble det diskutert om forbrukertidsskriftet skulle legges ned, men da overlevde Forbruker-rapporten med et nødskrik.

Fortsetter med tester

Forbruker-rapportens ti medarbeidere har nå krympet til syv – og vil blant annet utføre en del tester for Fobrukerrådet.

- Vi kommer fortsatt til å publisere tester på Forbrukerportalen. no, som er Forbrukerrådets nettsted, men det vil ikke lenger være snakk om tradisjonell forbrukerjournalistikk, sier Oppedal.

Tester på 50-tallet

For Forbruker-rapporten har utført tester helt siden 50-tallet. Det ble da utført tester av kjøleskap, kjøkkenmaskiner, barbermaskiner og nylonstrømper og tross motstand ble det slått fast at Forbrukerrapporten kunne kritisere navngitte varer for deres kvalitet og markedsføring. På 50-tallet handlet det også blant annet om at Forbruker-rapporten ønsket prismerking i butikkene, det ble drøftet om røyking var farlig, og om oppvaskmaskinen var nyttig.

Fremtidsvisjoner for 2010

Forbruker-rapportens fremtidsvisjoner fra 1985 byr på morsom lesing i dag. Da ble det nemlig spådd om at vi om 25 år, altså i 2010, ville bli dominert av datateknologien som ville føre til at vi ville bruke mer tid hjemme og at skillet mellom hjem og arbeid ville bli visket ut. Vi ville nemlig ta i bruk den nye teknologien i hjemmet og at bilen ville bli mindre brukt.

Storebror ser deg

I 1986 ble det etter hvert mulig å registrere telefontrafikk, men for å få lov til dette måtte telefonen merkes. Datatilsynet var også svært tilbakeholdne med å gi konsesjon til samtaleregistrering på arbeidsplasser av frykt for at ”Storebror ser deg”!

De første videokameraene

Det var vel heller ingen som kunne ha tenkt seg at videokameraer som ble testet i 1987 etter hvert skulle bli en liten og hendig liten ting som finnes i de fleste hjem?

Data og personvern i fokus

Etter at dommedags-spådommene ikke slo til ved tusenårsskiftet, og datamaskinene overlevde, ble det igjen satt fokus på data og personvern etter terrroranslagene mot USA 11. september 2001. Digitale produkter og problemstillinger er blitt sentrale for Forbrukerrådet og Forbruker-rapporten etter 2000.

- Det vi i Forbruker-rapporten vet at vi har vært bedre enn de andre på, har vært grundighet og nøyaktighet. Og de grundige testene fortsetter på Forbrukerportalen. no, avslutter Oppedal.

Les her mer om Forbruker-rapportens historie gjennom fem tiår.