fengselkza
fengselkza

Fritt frem for våpen i norsk høyrisiko-fengsel

Det skal være et av landets sikreste fengsler, men med våpenkopier under jakken spaserte TV 2 rett inn i Skien fengsel.

I fem år har et av landets sikreste fengsel bedt om penger til å få bygget en sikkerhetskontroll ved inngangsporten, men det har ikke Justisdepartementet hatt penger til.

Resultatet er at man kan spasere inn til noen av landets farligste fanger med våpen under frakken.

fengselport
fengselport

I Telemark fengsel, avdeling Skien, sitter krigsforbrytere, drapsmenn og narkobaroner.

TV 2 sjekket sikkerheten

Ved første øyekast ser den store muren ugjennomtrengelig ut.

TV 2 ville sjekke sikkerheten til høyrisikofengselet. Spesielt ville vi finne ut om det er mulig å få våpen inn i anstalten. Til dette brukte vi kopier av en pistol og kopi av et automatvåpen.

Alle som har avtalt besøk i Skien fengsel må gå gjennom den samme prosedyren som TV 2. Det betyr at navn må være registrert på besøkslisten på forhånd.

Først passerer vi to sikkerhetsdører, uten å bli ransaket. Da er vi inne på selve fengselsområdet.

fengseldor
fengseldor

Med de falske våpnene under frakken går vi rett til resepsjonen. Der må vi levere inn ID-kort og mobiltelefon.

– Først inne i fengselet blir vi fysisk kontrollert

To betjenter følger deretter journalist og fotograf til besøksrommet. Og først her, i hjertet av fengselet, foregår den fysiske kontrollen ved hjelp av metalldetektor.

Fengselsbetjentene føler et tydelig ubehag da TV 2 legger frem våpenkopiene. Men en førstebetjent som blir anropt sier han er godt kjent med problemstillingen.

fengselvaktkza (Foto: TV 2)
fengselvaktkza (Foto: TV 2)

Avslørt tidligere

For det samme ble avslørt under en øvelse med politiet allerede i 2006. Fire år senere har likevel ikke noe skjedd.

– Vi har lenge ønsket å flytte denne kontrollen til slusene ved inngangspartiet. For å få til det har vi bedt om et eget lite sikkerhetsbygg. Men det er et økonomisk spørsmål, sier den operative førstebetjenten, Bent Halvorsen.

Fengselet har i mange år ønsket å flytte sikkerhetskontrollen til den ytterste inngangsporten, men det har ikke Justisdepartementet hatt penger til.

– Det er interessant å høre hva statsråden vet om denne situasjonen. Vi har i hvert fall i mange år varslet om dette oppover i systemet, sier Knut Morten Johansen. Han er medlem av regionsstyret til Kriminalomsorgens Yrkesforbund, KY.

Ansatte er rystet

Også den lokale tillitsvalgte til KY, Anders Werner, er rystet.

– Jeg skjelver. En ting er vår egen sikkerhet. Men en annen ting er at hvis du nå hadde ønsket å gjøre den innsatte som du skulle besøke noe vondt. Da kunne du lett ha tatt livet av mannen, sier Werner.

– Pinlig

Ole Martin Aanonsen, som representerer Norsk fengsel – og friomsorgsforbund var den første som varslet om den kritiske sikkerhetssituasjonen.

– Nå er det på tide at departementet reagerer. Dette er pinlig, sier han.

fengselsiv
fengselsiv

Sjokkert Jensen

Frp-leder Siv Jensen var også på besøk i Skien fengsel i dag. Hun er sjokkert over sikkerhetsopplegget i fengselet.

– Det eneste jeg er blitt bedt om er å levere fra meg mobiltelefonen og vise legitimasjon. Det er ingen som vet hva jeg har i vesken, sier Jensen.

Til tross for at Justisdepartementet har det øverste ansvaret for sikkerheten i norske fengsler, nekter de i dag å kommentere saken.

TV 2 har gjentatte ganger spurt om justisministeren er kjent med forholdene rundt sikkerhetskontrollen, men fikk ikke noe svar på henvendelsen.

Krever gjennomgang

Etter at nyhetsinnslaget ble sendt på TV 2 Nyhetene tirsdag kveld, kommer statssekretær Terje Moland Pedersen med følgende uttalelse på justisdepartementets hjemmeside:

– Dette er en hendelse vi ser svært alvorlig på. Vi vil ha en gjennomgang med ledelsen i kriminalomsorgen region Sør for å bringe klarhet i hendelsesforløpet, og for å se hva som kan gjøres for å bedre sikkerheten.