HAR KORANEN I BOKHYLLA: Nestleder i Fremskrittpartiet Per Sandberg oppfordrer norske muslimer til å demonstrere for ytringsfrihet. (Foto: TV 2)
HAR KORANEN I BOKHYLLA: Nestleder i Fremskrittpartiet Per Sandberg oppfordrer norske muslimer til å demonstrere for ytringsfrihet. (Foto: TV 2)

Harme over uttalelsene om at homofile fortjener å bli drept

– Muslimer må demonstrere for ytringsfrihet, sier Per Sandberg.

Uttalelsene fra Mohyeldeen Mohammad om at homofile fortjener å bli drept, vakte tirsdag avskyreaksjoner fra stortingspolitikere som fordømmer uttalelsene hans på det sterkeste.

Mohammad sa i intervjuet med Klassekampen at han støtter de islamistiske opprørerne al-Shabaab i Somalia som nylig steinet en mann til døde.

– Etter det jeg kjenner til var den personen homofil, og det er den straffen han da fortjener. Det er det standpunktet enhver muslim er påtvunget gjennom sin religion, sa 24-åringen til avisen.

Tirsdag ble 24-åringen fra Larvik politianmeldt av homo-organisasjonen LLH, og utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at uttalelsene grenser til det ulovlige.

Støre: – En avskyelig uttalelse

– Det er etter mitt skjønn en avskyelig uttalelse. Han beveger seg helt i grenseland for hva det skal være mulig å si. Vi har en straffelov der det er forbudt å oppfordre til vold, terror og hatefulle ytringer, sier Gahr Støre til TV 2.

Nestleder Per Sandberg i Fremskrittspartiet sier at han ikke er overrasket over uttalelsene om at homofile fortjener å bli drept.

Klassekampens intervju med Mohyeldeen Mohammad skaper sterke
  reaksjoner også i det politiske miljøet.
Klassekampens intervju med Mohyeldeen Mohammad skaper sterke reaksjoner også i det politiske miljøet.
– Jeg er faktisk ikke overrasket, men litt glad for at det kommer frem for folk flest at dette eksisterer i Norge. Dette er bevis på det som Fremskrittspartiet sier, at dette er islamisering, sier Per Sandberg.

Sandberg: – Muslimer må demonstrere

Han mener at dette er en form for politisk ideologi som særlig påvirker unge innvandrere og muslimer i Norge, og at denne ideologien forfekter menneskefiendtlighet og antidemokratiske holdninger.

Sandberg oppfordrer nå norske muslimer til å demonstrere for demokratiet.

– Jeg forventer at alle muslimene som gikk i tog mot ytringsfriheten, stabler på beina en ny demonstrasjon mot denne typen politisk ideologi som fremmes. I Norge har vi en tendens til å legge lokk på denne typen debatter, sier Sandberg.

Røe Isaksen: – Ble nesten kvalm

Høyres Torbjørn Røe Isaksen mener også at 24-åringens uttalelser er avskyelige.

– Jeg ble nesten kvalm da jeg leste det. Å si at homofile fortjener å dø fordi de er homofile, er som et gufs fra de mørkeste sidene av menneskelig tenkning. Det vitner om at man støtter regimer hvor menneskeliv har null betydning, raser Røe Isaksen som også skriver om uttalelsene på bloggen sin.

OPPRØRT: KrF-leder Dagfinn Høybråten er opprørt over uttalelsene
  om at homofile fortjener å dø.
OPPRØRT: KrF-leder Dagfinn Høybråten er opprørt over uttalelsene om at homofile fortjener å dø.
KrF-leder Dagfinn Høybråten kaller uttalelsene forkastelige, og sier til TV 2 at dette er holdninger som ikke hører hjemme i Norge.

Høybråten: – Helt forkastelig

– Det handler om respekt for menneskeliv og menneskeverd, og uansett hva man måtte mene, er det ikke noen form for toleranse i Norge for å mene at homofile fortjener døden og steining – bare fordi de er homofile. Det går bare ikke an, sier Høybråten til TV 2.

Dagfinn Høybråten sier han ble spesielt opprørt over å se at muslimer i Norge plasserte en mann med denne type budskap i spissen for en fredelig demonstrasjon.

– Muslimske ledere har et klart ansvar for å sørge for at slike utspill blir satt på plass og ikke får den prominente plasseringen i en demonstrasjon som vi så her før helgen, sier Høybråten.