voldtekt (Foto: Illustrasjonsbilde/COLOURBOX)
voldtekt (Foto: Illustrasjonsbilde/COLOURBOX)

Kvinner gir kvinner skylden for voldtekt

Over halvparten av britiske kvinner mener at voldtektsofre selv er medansvarlige for overgrepet.

Voldtektsofre har ofte et ansvar for det som skjer med dem. Det mener 54 prosent av kvinnene som deltok i den britiske undersøkelsen «Wake up to Rape».

Gir kvinner medansvar

Over 1.000 kvinner i alderen 18 til 50 år har deltatt i undersøkelsen som er gjennomført av London's Sexual Assault Referral Centre, et tilfluktssted for voldektsofre som har hjulpet mer enn 20.000 personer siden åpningen i 2000.

Undersøkelsen viser videre at 19 prosent av de spurte kvinnene mener at kvinner er medansvarlige for voldtekt dersom de tar mannen med hjem.

En åttendedel mener at kvinner som danser på en utfordrende måte bør stå til ansvar for overgrepet.

– Ukultur blant kvinner

Eksperter mener at resultatene gir uttrykk for en spesiell ukultur blant kvinner, en kultur som kan ha alvorlige konsekvenser for de kvinnene som blir voldtatt.

– Det er latterlig å tro at disse faktorene gjør deg ansvarlig for voldtekten, for ansvaret ligger alltid hos mannen, det gjør det, sier lederen på tilfluktsstedet, Elisabeth Harrison til Sky News.

I Storbritannia blir det anslått at hele 95 prosent av alle voldtekter ikke blir anmeldt. Dette blir støttet av en annen foruroligende konklusjon i rapporten, hvor en femtedel av de spurte kvinnene sier at de ikke ville anmeldt det hvis de ble voldtatt, 53 prosent av disse på grunn av skam.