DRAPSSAKEN PÅ EVJE: Teknikere undersøkelser ved drapsstedet tyder på at tre ulike gjenstander ble brukt. (Foto: Trond Solvang/TV 2)
DRAPSSAKEN PÅ EVJE: Teknikere undersøkelser ved drapsstedet tyder på at tre ulike gjenstander ble brukt. (Foto: Trond Solvang/TV 2)

Parterte moren med motorsag: – Vi kranglet om Natascha Kampusch

En bok om bortførte Natascha Kampusch skal ha vært den utløsende årsaken til det bestialske drapet i Evje i Aust-Agder.

40-åringen som er tiltalt for å ha drept sin mor og delt liket med motorsag, erkjenner straffskyld. Det ble klart da rettssaken mot mannen startet mandag.

I retten kom det fram nye, rystende detaljer omkring drapet som skjedde 15. april i fjor på familiens gård på Gautestad, like nord for Evje i Aust-Agder. Mannens 63 år gamle mor ble drept med et spesiallaget håndvåpen etter at det oppsto en krangel mellom mor og sønn.

– Kvinnen ble drept med ett skudd etter å ha vært utsatt for vold. Man kan kalle det en ren henrettelse, sa kriminalsjef ved Agder politidistrikt, Arne Pedersen, til TV 2 i forbindelse med et fengslingsmøte i mai i fjor.

– Var ikke interessert

Den tiltalte forklarte at hendelsen startet etter at han hentet en bok om den bortførte Natascha Kampusch, som ble kidnappet og holdt fanget i flere år i Østerrike.

Da han snakket med sin mor om boka og ikke følte at hun var interessert i å snakke om saken, ble han sint. Han gikk inn på rommet sitt og hentet en pistol. Deretter skjøt han sin mor i ansiktet før han slo henne i ansiktet med en stekepanne.

Mannen hentet deretter en motorsag. Retten fikk høre i detalj hvordan han hadde brukt motorsagen på sin døde mor. Han forklarte at han gjorde det for å forsikre seg om at hun var død og at hun «ikke skulle komme etter ham».

Trodde Natascha var hans datter

Den tiltalte hevder også at moren hadde stjålet sæden hans og gitt den til ulike kvinner. Han forklarte at han trodde Natascha Kampusch var hans datter.

– Jeg hadde sett en mann som lignet på meg og jeg var sikker på at jeg var faren. Jeg var sikker på at mamma hadde noe med det å gjøre, sa 40-åringen fra vitneboksen.

– Natascha Kampusch lignet også på meg, og derfor trodde jeg hun var min datter, forklarte mannen.

Han trodde derfor at moren hadde solgt eller gitt bort sæden hans til en rekke kvinner.

Hasj

Den tiltalte mannen satt og røykte på en benk foran huset da faren kom hjem drapsdagen. Faren gikk inn i huset og kom ut igjen. 40-åringen sa da:

– Jeg har drept mamma.

I retten erkjenner 40-åringen at han røykte hasj daglig i perioder. Han forklarte at han røykte hasj den morgenen moren ble drept for å «roe seg ned».

Det er oppnevnt tre sakkyndige i saken. De er kommet til at 40-åringen var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Hans forsvarer Ben Fegran sier til TV 2 at han aldri har vært forsvarer for en tiltalt som har begått en så brutal drapshandling.

– Mishandlet

Under rettssaken mandag ba den 40 år gamle mannen om å få lese sine egne notater, som består av rundt ti håndskrevne sider. Han gråt da han leste notatene, og spesielt da det handlet om hans barndom. Han hevder han ble slått og mishandlet som liten.

Likevel sa han at det ikke finnes noen unnskyldning for det han har gjort.

– Jeg har dårlig samvittighet og skyldfølelse, sa han gråtkvalt. Men 40-åringen hevder han nå er frisk og må løslates for varetekt. Han sier at han er blitt religiøs, og at det ikke er fare for gjentagelse.

– Jeg ber om å bli frikjent. Ikke begå et justismord, sier han i retten mens han gråter åpenlyst. Til tross for at han erkjenner de faktiske forhold, mener han at han må frikjennes fordi han har vært utsatt for så mye i barndommen og fordi at «alle var i mot ham».

LES OGSÅ: Henrettet sin mor - krever å bli løslatt

Fant kona

Faren til den drapstiltalte orket ikke å forklare seg i retten, og aktor Jostein Johannessen måtte lese opp mannens politiforklaring.

Faren fant sin kone ille tilredt da han kom hjem til gården. Tårene trillet mens aktor leste opp forklaringen.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor han gjorde det, sa mannen i forklaringen.