SAMLET TIL PROTEST: Flere tusen muslimer hadde møtt opp foran Universitetsplassen fredag for å protestere mot Dagbladets publisering av karikaturtegningen.  (Foto: Magnus Nøkland / TV 2)
SAMLET TIL PROTEST: Flere tusen muslimer hadde møtt opp foran Universitetsplassen fredag for å protestere mot Dagbladets publisering av karikaturtegningen. (Foto: Magnus Nøkland / TV 2)

Ny muslim-demonstrasjon i Oslo

Under parolen «Stopp muslimhetsen» skal muslimer i Oslo demonstrere mot det de mener er en trakassering av muslimer i det norske samfunnet.

Det er varslet at demonstrasjonene skal starte lørdag klokken 14 på Jernbanetorget, før den skal gå via Karl Johans gate, og ende opp utenfor Regjeringskvartalet, opplyser Oslo-politiet til TV 2.

Demonstrantene vil gå under parolen «Stopp muslimhetsen».

Ifølge lederen i demonstrasjonskomiteen, Mohammed Khalil, er ikke demonstrasjonen en direkte følge av fredagens demonstrasjon mot Dagbladet.

– Mobbet og trakassert

– Vi er en del av det norske samfunnet, og vil benytte oss av vår rett til å ytre oss. Mobbing og trakassering av muslimer foregår i det norske samfunnet, sier Mohammed Khalil til Dagbladet.

Ifølge VG mener Khalil at det har pågått systematisk trakassering av muslimer over lang tid, og at trykkingen av Muhammed-karikaturen var dråpen som fikk begeret til å renne over.

2500 demonstrerte

Rundt 2500 muslimske demonstranter møtte opp på Universitetsplassen fredag ettermiddag for å protestere mot at Dagbladet sist uke trykket en tegning der profeten Muhammed fremstilles som en gris.

Talsmann for initiativtakerne, Mohyeldeen Mohammad, kom da med en klar advarsel:

Les også: SV-Holmås støtter Dagbladet i karikaturspørsmål
– Dagbladet ble brukt av Bhatti

Advarte mot et 11. september

– Når vil norske myndigheter og deres media forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel det er en advarsel, sa han fra talerstolen.

Leder for lørdagens demonstrasjonskomiteen tar avstand fra uttalelsene.

– Jeg vil ikke ta stilling til disse uttalelsene, jeg tar bare avstand fra dem. Det er ikke noe vi som arrangerer dagens demonstrasjon stiller oss bak og vi vil stoppe det dersom noen forsøker å komme med lignende utsagn i dag, sier Khalil til NTB.

– Kan tolkes som trussel

Politiker og advokat Abid Raja reagerer på terror-uttalelsene.

– Sånne type uttalelser mener jeg er med på å bygge opp en sterkere grøft mellom minoriteten, muslimene i Norge, og majoriteten, sier Raja til TV 2.

– Dette er en tvilsom uttalelse, og vedkommende person bør komme på banen og klargjøre hva som menes. Det kan tolkes som en trussel, selv om det man prøver å si at det er en advarsel.

Les også: Erna Solberg reagerer på advarsler om norsk 11. september

Se hele intervjuet med Abid Raja og hør hva konstituert sjefredaktør i Dagbladet Lars Helle mener om demonstrasjonen:

379752