PÅGREPET I FRANKRIKE: Den tidligere OL vinneren Khalid Skah. (Foto: AFP)
PÅGREPET I FRANKRIKE: Den tidligere OL vinneren Khalid Skah. (Foto: AFP)

En av offiserene i Marokko-aksjonen er krigshelt

Den ene marinejegeroffiseren som deltok i aksjonen for å hente Skah-barna i Marokko, er innstilt til Krigskorset med sverd for heltedåder i Afghanistan.

Mannen som i dag er i 40-årene, ble marinejeger på begynnelsen av 90-tallet og hoppet av etter seks år som elitesoldat. Da han kom tilbake i aktiv tjeneste i 2005, ble han sendt til Afghanistan.

Livsfarlige situasjoner

Les også:– Marinejegere avhøres i Skah-saken

Der ledet han en gruppe marinejegere og etterretningsagenter på oppdrag i områder i Helmand-provinsen der Taliban sto sterkt, og reddet på spektakulært vis gruppen ut av livsfarlige situasjoner gang etter gang, skriver VG.

_ Soldatene er vår nye familie. Barna til  Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock sier i sitt første tv-intervju at de mener det er urettferdig å kritisere de norske offiserene som hjalp dem å flykte.  (Foto: Sverre Saabye)
_ Soldatene er vår nye familie. Barna til Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock sier i sitt første tv-intervju at de mener det er urettferdig å kritisere de norske offiserene som hjalp dem å flykte. (Foto: Sverre Saabye)

Usikkert om Marokko-saken påvirker

På grunn av innsatsen som reddet mange liv, ønsket Forsvaret å hedre ham med Krigskorset, som er den høyeste krigsutmerkelsen Norge kan dele ut. Ingen norsk soldat har mottatt ordenen for oppdrag utført etter annen verdenskrig.

Forsvaret vil ikke kommentere om oppdraget med Skah-barna kan få konsekvenser for for tildelingen.

Les mer om Skah-saken:

Khalid Skah: – Jeg har sjokkerende bevis
– Offiserer var i tvil om å delta i Skah-aksjon
Skah-barna vil vitne mot faren
Skah-saken: Hemmelig hjelper hevder UD var informert
Skah-barna til TV 2: Soldatene er vår nye familie

(©NTB)