NYE METODER skal lokke elever til å velge realfag.
NYE METODER skal lokke elever til å velge realfag.

Slik har du aldri sett en ballong bli blåst opp

Fysikkstudenter fra Universitetet i Bergen verver elever til realfagsstudier med nye metoder.

– Hensikten med showet er å få ungdom interessert i hvordan ting henger sammen, og at fag som fysikk, kjemi og matte også er gøy.

Jeg tror vi kan tenne en liten gnist hos mange, sier fysikkstudent Selda Ekiz.

Lydløs vekkerklokke

Hun starter en gammeldags vekkerklokke. Den ringer som besatt mens hun plasserer en glassklokke over den. Deretter fjerner hun luften og lager vakuum inne. Fra utsiden ser vi at vekkerklokken fortsetter å ringe, men uten å lage lyd.

– Alle som studerer fysikk, elsker MacGyver. Forsøkene er kjempegøye. Alt er som en liten IQ-oppgave, sier Selda Ekiz.

TRENGER FLERE REALFAGSTUDENTER: Kun 15 prosent av elevene i videregående ønsker seg inn på Realfag.
TRENGER FLERE REALFAGSTUDENTER: Kun 15 prosent av elevene i videregående ønsker seg inn på Realfag.

Blåser ballong med nitrogen

Fysikkstudentene senker deretter en oppblåst ballong ned i et kar med flytende nitrogen. Temperaturen er minus 200 grader. I løpet av sekunder har ballongen skrumpet sammen til en liten fille.

– Følg med! Nå skal jeg blåse opp ballongen på en måte dere aldri har sett før, sier fysikkstudent Ragnhild Schrøder Hansen.

Realfagskompetansen i Norge har i en årrekke sakket akterut i forhold til resten av Europa.

Trenger mange realfagstudenter

Ekstra ille er det at flere ting har gått galt samtidig. For mens antall søkere til fag som matematikk, fysikk og kjemi har gått nedover har også kvaliteten på studentenes resultater sunket.

– Dagens 18-åringer er på samme nivå i matte og fysikk som 17-åringene var for ti år siden, sier president i NHO Paul-Christian Rieber.

FLYTENDE NITROGEN: Ulike eksperimenter skal pirre elevenes nysgjerrighet for realfag.
FLYTENDE NITROGEN: Ulike eksperimenter skal pirre elevenes nysgjerrighet for realfag.

Tilbakemeldingene fra NHOs medlemsbedrifter er at det ikke er mulig å skaffe nok kompetent arbeidskraft med realfagsbakgrunn.

– Vi har en kompetansekrise nært forestående og det er en stor utfordring for Norge som nasjon om vi skal vi opprettholde velferdsnivået sier NHO-presidenten.

Han er ikke i tvil om hvorfor vi har havnet i denne situasjonen.

– Min betraktning er nok at det har bredt seg et bedøvelsens slør over oss som folk fordi vi har disse oljeinntektene, og det gjør at vi kan slappe litt mer av – tror vi.

I dag søker 15 prosent av videregående-elevene realfag på førsteplass når de skal søke plass på universitet og høyskoler. Tall TV 2 har hentet inn fra universitet og næringsliv viser at samfunnsbehovet i dag ligger på omkring 25 prosent.