BLE UTESTENGT FRA FACEBOOK: Gruppen som mobiliserte til fredagens demonstrasjon på Facebook, nle utestengt. Bildet til høyre er fra en demonstrasjon i Oslo i 2006. (Foto: Montasje)
BLE UTESTENGT FRA FACEBOOK: Gruppen som mobiliserte til fredagens demonstrasjon på Facebook, nle utestengt. Bildet til høyre er fra en demonstrasjon i Oslo i 2006. (Foto: Montasje)

Muslimdemonstranter sensurert av Facebook

– Jeg er overrasket og forstår det ikke, sier en av arrangørene av fredagens demonstrasjon til TV 2.

Arrangørene bak karikaturdemonstrasjonen som skal finne sted fredag ettermiddag på Universitetsplassen har i flere dager mobilisert på det sosiale nettstedet Facebook, i gruppen «Vis avsky mot karikaturene mot vår profet».

Torsdag talte denne gruppen over 2000 medlemmer, men de som forsøkte å komme seg inn på siden fredag, opplevde å bli sendt til Facebooks hjemmeside istedet.

Facebookgruppen som mobiliserer til fredagens demonstrasjon
  var fredag stengt, opplyser arrangørene til TV 2. (Foto: Skjermdump)
Facebookgruppen som mobiliserer til fredagens demonstrasjon var fredag stengt, opplyser arrangørene til TV 2. (Foto: Skjermdump)

En av arrangørene bak fredagens demonstrasjon, den unge norskpakistaneren Qasim Ali, sier til TV 2 at det ikke er de som har slettet siden, og at de nå forsøker å få svar fra Facebook på hvorfor de blir sensurert.

– Jeg er overrasket, og forstår ikke dette. Det finnes langt verre grupper på Facebook enn vår. Vi prøver nå å kontakte Facebook for å få et svar på hvorfor siden er slettet, sier Qasim Ali.

LES OGSÅ: Unge muslimer mobiliserer til demonstrasjon

Facebook-gruppen har ved flere anledninger denne uken vært i medienes søkelys.

Torsdag skrev tv2nyhetene.no at innlegg som støttet det tyrkiske hackerangrepet mot Dagbladet, ble postet på siden, mens aftenposten.no tirsdag fortalte at den samme Facebook-gruppen hadde innlegg liggende ute som lenket til en jihadist-side.

Støttes av Stortingets visepresident

Arrangørene av demonstrasjon tror unge muslimer i Norge vil møte mannsterke opp på Universitetsplassen fredag ettermiddag. I det muslimske miljøet er det delte synspunkter.

Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV) støtter demonstrasjonen.

– Jeg tror det er bra at unge muslimer gir uttrykk for det de opplever. De er sinte og såret. Jeg har full forståelse for det, sier Chaudhry til TV 2.

Redaktøren i det flerkulturelle nettstedet X-plosiv maner til ro under markeringen.

– De må vise at de også er kapable til å bruke demokratiske rettigheter. Dette er en form for ytringsfrihet. De må vise at de behersker seg, og at parolene ikke er støtende, sier Shazia Sarwar til TV 2.

Islamsk Råd frykter bråk

Generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk Råd fraråder folk å delta i demonstrasjonen, og frykter det vil bli bråk.

Generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk Råd fryktet bråk under
  fredagens demonstrasjon.
Generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk Råd fryktet bråk under fredagens demonstrasjon.
– Vi frykter at uro-elementer kan komme til å bruke denne demonstrasjonen til å skape problemer. Vi er heller ikke helt sikre på mål og mening med demonstrasjonen. Derfor har vi vært usikre på om dette er en klok strategi, sier Sultan til Nyhetskanalen.

Men han understreker likevel at man har en rett til å demonstrere og uttrykke sin misnøye over trykkingen av Muhammed-karikaturene.

– Ja, absolutt. Jeg synes det har vært en dårlig tendens til at man har prøvd å fremstille de som står bak demonstrasjonene som ekstremister eller kriminelle. Det synes jeg er uheldig.

– Vi er uenige i fremgangsmåten de har valgt, men det er en lovlig demonstrasjon. Det er viktig å ikke skape problemer som ikke finnes fra før, sier Sultan.

Ble skuffet over Dagbladet

Generalsekretæren i Islamsk Råd sier videre at han personlig ble skuffet over Dagbladets publisering av Muhammedtegningen.

– Jeg ble ganske skuffet. Jeg satt og skjønte ikke helt hva man skulle gjøre. Tegningen er ekstremt sårende. Jeg tror ikke Dagbladet helt skjønte hva de hadde puttet på forsiden, sier Sultan.

Ifølge TV 2s opplysninger har arrangørene sørget for at det under demonstrasjonen vil være mellom 150 til 200 vakter til stede.

– Vårt fokus er fortsatt at dette skal gå fredelig for seg, sier Arfan Bhatti til TV 2 fredag formiddag.