Det norske vindkraftselskapet SWAY AS fikk i dag tillatelse og penger til å starte byggingen av verdens største vindmølle.

Får 137 millioner

Statlige ENOVA bevilger 137 millioner kroner til testmøllen som skal settes opp på Ljøsøya i Hordaland. Turbinen bygger på nye teknologiske løsninger, og skal først testet ut på land.

Bevilgningen er tidenes største til utvikling av ny teknologi, og målet er å utvikle flytende havvindmøller i denne størrelsen.

Se grafikk av vindmøllen her:

– Fremtidens vindkraft

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen er svært fornøyd med at norske selskaper driver vindkraftteknologien framover.

– Dette er en milepæl i arbeidet med utviklingen av fremtidens vindkraftteknologi. Enova har med dette gitt støtte til et spennende prosjekt som flere norske energiselskaper, teknologileverandører og forskningsmiljøer står bak. Dette prosjektet legger til rette for å videreutvikle teknologien for flytende offshore vind framover, sier olje og energiminister Terje Riis-Johansen.

10 megawatt

GIGANTMØLLE: Turbinen på Sways nye havvindmølle er på hele 10 MW. (Foto: Sway)
Kapasiteten på en slik mølle vil være 10 MW.

Det vil si at 25 slike møller med riktig vindforhold kan forsyne Bergen ny med strøm.

Selskapet eies av blant andre Statoil, som allerede er involvert i store havvindparker i Storbritannia.

– Norge er langt fremme når det gjelder utvikling av vind til havs. Jeg håper og tror dette vil gi store muligheter for norske næringsliv, sier olje og energiminister Terje Riis-Johansen.