Siri Martinsen i NOAH er fornøyd med at selfangstrapporten har blitt tatt på alvor av Fiskeridirektoratet. (Foto: Hammerstad, Svein)
Siri Martinsen i NOAH er fornøyd med at selfangstrapporten har blitt tatt på alvor av Fiskeridirektoratet. (Foto: Hammerstad, Svein)

Selfangstinspektøren hylles av dyrevernere

NOAH mener inspektøren som påpeker regelbrudd, fortjener stor honnør.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dyrevernorganisasjonen NOAH - for dyrs rettigheter berømmer inspektøren som har skrevet rapporten fra selfangstskuta «Kvitungen» som ble kjent onsdag.

kvitungen

I rapporten står det at dramaet begynte allerede første fangstdag da 50- 60 liggende selunger skal ha blitt skutt fra en avstand på mindre enn hundre meter. På grunn av elendig skyting måtte ofte brukes flere skudd for å ta livet av selene. Ifølge rapporten skal fangstmennene ha skutt vilt rundt seg.

Videre ble mange sel skadeskutt og forsvant i sjøen. Flere av selungene skal også ha blitt avlivet kun ved bruk av hakapiken.

Les også:
– Drev skytetrening på selunger
Skipper på selfangstskute: – De var skytekåte

– Minner om Lindberg-saken

– De fleste kjenner til Lindbergh-saken fra 1989. Dette er fortsatt en skamplett for Norge i utlandet. Norges myndigheter har fortsatt hemmeligstemplet rapporten hans, og de forbød å vise bilder fra selfangsten, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH til tv2nyhetene.no.

Odd Lindberg offentliggjorde detaljer fra sin selfangstrapport som ble unndratt offentlighet i 1988. Det førte til en langvarig debatt om ytringsfrihet i Norge.

Hemmelighold

Selfangstinspektør Odd Lindberg var frivillig inspektør på selfangstskuta «Harmoni» i 1988 og skrev en knusende rapport for Fiskeridepartementet om fangstmetodene. Det ble besluttet av norske myndigheter at rapporten ikke skulle offentliggjøres, men Lindberg trosset dette gikk til media med opplysningene han hadde fra å ha vært med på selfangsten.

Dette fikk alvorlige og livsvarige konsekvenser for ham. Han ble saksøkt for ærekrenkelse av selfangerne, og ble i 1990 dømt til å betale 390.000 kroner til 19 selfangere. Dette klarte han aldri å betale, og i 2008 ble gjelden slettet.

– Verden har gått framover

– Selfangstinspektøren på «Kvitungen» leverte en lignende rapport som Lindberg gjorde i 1988, sier Martinsen. Hun er fornøyd med at Fiskeridirektoratet denne gang har gått til det skritt å offentliggjøre rapporten og anmelde saken til politiet.

– Det er godt å se at verden har gått litt framover siden 90-tallet. Fiskeridirektoratet har tatt ansvar og har politianmeldt lovbruddene selv, denne gangen, sier hun.

Hun legger til at NOAH har bedt om å få se anmeldelsen, og vil vurdere og legge inn en egen anmeldelse hvis det er noen poenger som ikke er tatt med.

FRA 1997: Norsk selfangst i det østlige Barentshavet (Illustrajonsfoto). (Foto: LARS KLEIVANE, © Scanpix)

Sprer rapporten

– Vi fikk rapporten i går og holder på og oversette den til engelsk. De største organisasjonene i Europa har jo hørt om denne saken i grove trekk, men det er viktig at detaljene blir kjent, sier Martinsen

– Dette er ikke førstereisgutter, og dette er en erfaren kaptein som kommer med en god del uttalelser som prøver å sette munnbind på inspektøren, sier hun.

Les også: Skipper suspendert etter knusende selfangstrapport

«Etisk forsvarlig»

Hun mener dette bør få konsekvenser for hvordan Norge forsvarer selfangst i utlandet. Senest i November gikk norske politikere til EU og sa at «selfangsten er etisk forsvarlig».

– Dette baserer de på en studie gjort på 90-tallet der sel ble drept med hakapik under kontrollerte forhold. Virkeligheten er en helt annen, der selfangere skal fange mest mulig sel, og skyter sel fra vanskelige vinkler fra skuta, sier Martinsen.

Skipper overrasket

Skipper Karl Kr. Angelsen er suspendert etter offentliggjøringen av rapporten, og er anmeldt for brudd på dyrevernloven. Selv er han svært overrasket over anmeldelsen.

– Det kom som lyn fra klar himmel. Det her er en fangst som foregikk i fjor, og vi blir anmeldt i år over sju-åtte måneder etter at vi har vært på fangst. Det burde kommet med en gang, sier Angelsen til TV 2 Nyhetene.