Slik ser det ut i området utenfor den såkalte plata i Oslo i Google street view. (Foto: Google)
Slik ser det ut i området utenfor den såkalte plata i Oslo i Google street view. (Foto: Google)

Google viser frem uteliggere og narkomane i Oslo

Ikke alt blir sladdet i søkemotorens nye verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges versjon av Google street view ble lansert tirsdag. Tjenesten er en forlengelse av kartsøk på nettet og på gatenivå kan du nå søke deg frem til bilder av ditt eget hus.

Men tjenesten byr på flere utfordringer. Mange har allerede funnet usladdete bilder av seg selv mens andre igjen er opptatt av det estetiske.

Les mer: Ble lagt usladdet ut på Google Street View

Må være rent og pent

Hittil er Norge sør for Førde fotografert og dokumentert på Google street view, men til sommeren fortsetter Google-bilen sin fotoferd gjennom landet.

– Vi er avhengig av lys og at det er rent og pent i gatene. I mai starter vi opp igjen, sa Jan Grønbech til tv2nyhetebne.no tirsdag.

Med rent og pent sikter Google-sjefen neppe til hvordan Plata, det kjente samlingsstedet for Oslos narkomane, fremstår i deres street view. Se under:


Vis større kart

Tv2nyhetene.no har vært i kontakt med kontoret til ordføreren i Oslo, Fabian Stang. Ifølge pressekontakt Torbjørn Furulund ønsker ikke ordføreren å kommentere Googles bilder av hovedstaden.

Automatikken ikke til å stole på

Google har før lanseringen av street view lovet å sladde både ansikter og bilskilt av hensyn til personvernlovgivningen.

Men i løpet av det døgnet street view har vært tilgjengelig er det funnet mange eksempler på at den automatiserte sladdetjenesten ikke fungerer optimalt.

Sladder statue av Henrik Ibsen

I Bergen har for eksempel det automatiserte sladdeprogrammet klart å sladde ansiktet på statuen av Henrik Ibsen, men ikke nødvendigvis menneskene rundt. Se bare her.


Vis større kart

Blir fjernet etter maks ett døgn

Jan Grønbech i Google sier til tv2nyhetene.no tirsdag at hans stab sitter klar til å følge opp tilfeller der anonymiseringen har sviktet.

– Nederst til venstre i bildet kan du klikke deg inn for å rapportere bildet. Da vil det blir fjernet etter maks ett døgn. Det kommer an på hvor kritisk det er, sier Grønbech.

– Hva innebærer «kritisk»?

– Vi hadde en situasjon i utlandet hvor det plutselig i en bakgate i Mexico lå en død mann på gaten. Det gikk elleve sekunder fra vi fant bildet til det var borte, sier Grønbech.

Vil dele verdens informasjon

På spørsmål om hvorfor Google lanserer en slik tjeneste ønsker han at folk skal se stort på det.

– Vår jobb er å organisere all verdens informasjon og gjøre den tilgjengelig for folk flest. Skal du til Valencia hjelper ikke kartet deg til å bestemme deg om du skal reise dit eller til Firenze. Men kan du gå ned på gatenivå ser du det lettere. Dette er en veldig viktig del av verdens informasjon, sier han.