google_med_sladd2 (Foto: Google)
google_med_sladd2 (Foto: Google)

Ble lagt usladdet ut på Google Street View

– Det er ikke slik det skal være, sier bergenskvinnen. Datatilsynet varsler reaksjoner dersom det oppstår for mange tilfeller av manglende sladding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges versjon av Google street view ble lansert tirsdag. Tjenesten er en forlengelse av kartsøk på nettet og på gatenivå kan du nå søke deg frem til bilder av ditt eget hus.

Men tjenesten byr på utfordringer når det gjelder personvern.

Ble publisert usladdet

Etter noen raske søk på den nye karttjenesten fant TV 2 Nyhetene eksempler på privatpersoner som var publisert usladdet. Én av dem, en bergenskvinne, reagerer på at bildet av henne er publisert usladdet.

– Det skal ikke være på den måten at mennesker skal gjenkjennes. Det må de jo bare få rettet opp i, sier kvinnen til tv2nyhetene.no.

Så
  du denne bilen kjøre gjennom ditt nabolag? Da er sjansen stor for at
  du har havnet på Google Maps «street view»-sider på internett. (Foto:
  Creative Commons (Foto Byrion@Flickr))
Så du denne bilen kjøre gjennom ditt nabolag? Da er sjansen stor for at du har havnet på Google Maps «street view»-sider på internett. (Foto: Creative Commons (Foto Byrion@Flickr))

Hun ønsker ikke å fremstå med navn, men legger ikke skjul på at hun finner det ubehagelig.

Har du funnet deg selv på Google Street View? Tips oss: tips@tv2.no

Datatilsynet følger med

Ove Skåra i Datatilsynet sier flere har sendt e-poster og reagert på at de har funnet høyoppløselige bilder av seg selv på nettet. Skåra varsler reaksjoner fra Datatilsynet dersom Google ikke rydder opp i tilfellene der de automatiske anonymiseringene ikke har fungert.

– Hvis vi får det vi vurderer som mange henvendelser skal vi henvende oss til Google og be dem rette opp i dette. Det blir opp til Google å vise at kvalitetssikringen blir god nok, sier Skåra til tv2nyhetene.no.

Skåra mener Google tar en risiko ved å publisere et så omfattende bildemateriale og overlate personvernet til automatiske verktøy.

Sladder på kort tid

Jan Grønbech i Google sier til tv2nyhetene.no at hans stab sitter klar til å følge opp tilfeller der anonymiseringen har sviktet.

– Nederst til venstre i bildet kan du klikke deg inn for å rapportere bildet. Da vil det blir fjernet etter maks ett døgn. Det kommer an på hvor kritisk det er, sier Grønbech.

– Hva innebærer «kritisk»?

– Vi hadde en situasjon i utlandet hvor det plutselig i en bakgate i Mexico lå en død mann på gaten. Det gikk elleve sekunder fra vi fant bildet til det var borte, sier Grønbech.

Stikkprøver og automatiske verktøy

Han sier videre at det er vanskelig å beskytte seg mot at bilder av personer blir publisert.

– Men på en dag som dette blir det oppdaget en del som vi ikke har fanget opp ved stikkprøver og våre automatiske verktøy, sier han.

Norge sør for Førde er dokumentert på Google Street View, men til sommeren fortsetter Google-bilen sin fotoferd gjennom landet.

– Vi er avhengig av lys og at det er rent og pent i gatene. I mai starter vi opp igjen, og tar en pause mens solen er aller sterkest. Så starter vi igjen i august. Men det er nok noen veistubber i Norge som aldri vil bli dekket. Deler av Østerdalen der det er to mil med kun furutrær er for eksempel meningsløst, mens flotte naturopplevelser som Trollstigen vil vi ha med, sier Grønbech.

– Hvorfor lanserer Google denne tjenesten?

– Vår jobb er å organisere all verdens informasjon og gjøre den tilgjengelig for folk flest. Skal du til Valencia hjelper ikke kartet deg til å bestemme deg om du skal reise dit eller til Firenze. Men kan du gå ned på gatenivå ser du det lettere. Dette er en veldig viktig del av verdens informasjon, sier han.

Finner du deg selv i Google Street View? Klikk deg gjennom Oslo og Bergen under.

Klikk her for å finne Google maps og søke frem ditt hjemsted