FØLTE SEG KRENKET: Arbeidsgiveren Jeanette Löding opplevde at en muslimsk mann nektet å håndhilse på henne. (Foto: TV 4)
FØLTE SEG KRENKET: Arbeidsgiveren Jeanette Löding opplevde at en muslimsk mann nektet å håndhilse på henne. (Foto: TV 4)

Muslim nektet å håndhilse på Jeanette - mistet dagpengene

Mannen ble diskriminert på grunn av religion, fastslår svensk domstol som bøtela Arbeidsformidlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En muslimsk mann i slutten av tjueårene ble diskriminert etter problemene som oppsto da han nektet å håndhilse på en kvinne på grunn av sin religiøse overbevisning, slår en fersk dom fra Stockholm tingrett fast.

I den uvanlige dommen heter det at Arbeidsformidlingen har diskriminert mannen, ved å frata ham dagpenger og praksisplass i mai 2006.

Det er første gang at en svensk offentlig instans er blitt dømt for diskriminering, melder TV 4. Dommen sier at en person som nekter å hilse på en annen av motsatt kjønn av religiøse årsaker, har loven på sin side.

Ville ikke hilse på Jeanette

Den da 24 år gamle mannen Alen hadde søkt om praksisplass som sveiser gjennom et arbeidsmarkedsprogram i Älmhult, og i møtet med den kvinnelige arbeidsgiveren Jeanette Löding nektet han å hilse på kvinnen.

Nå frykter Löding at flere svenske muslimer kan følge mannens eksempel og nekte å hilse på kvinner i arbeidslivet, som en følge av dommen som falt mandag.

Den muslimske mannen Alen forklarte seg under rettssaken mot Arbeidsformidlingen. (Foto: Rettstegning)
Den muslimske mannen Alen forklarte seg under rettssaken mot Arbeidsformidlingen. (Foto: Rettstegning)
– Det er veldig synd hvis denne dommen skal føre til at slike holdninger blir mer utbredt. Jeg har absolutt ikke noe imot muslimer, og har hatt muslimske ansatte tidligere, sier Löding til tv2nyhetene.no om hvordan hun ser på dommen.

Til svensk TV 4 sier kvinnen at hun følte seg krenket av mannens adferd, da dette skjedde.

– Han sto der med hendene på ryggen og nektet å ta meg i hånden. Jeg prøvde igjen, og da sa han at ifølge hans religion er det forbudt å ta fremmede kvinner i hånden.

– Ble såret og sint

Den troende muslimen hilste derfor i stedet ved å legge høyre hånd på brystet og bukke for kvinnen.

– Jeg ble innkalt til et møte der det ble sagt til meg at jeg mistet praksisplassen gjennom denne gesten. Jeg ble veldig såret og sint, og har stått på for å skaffe meg en jobb, sa mannen i et intervju med Svenska Dagbladet i 2008, da Arbeidsformidlingen ble stevnet for diskriminering av det svenske Diskrimineringsombudet (DO).

Under rettssaken hevdet Arbeidsformidlingen at de ikke hadde behandlet mannen dårligere enn noen andre ville blitt i samme situasjon, og at de under alle omstendigheter fremmet likestilling og likebehandling av kjønn i arbeidslivet.

Dommen har vakt oppsikt i Bosnia, og en rekke bosniske medier omtalte mandag og tirsdag dommen som frikjente mannen av bosnisk opprinnelse.

Fornøyd med dommen

Diskrimineringsombud Katri Linna sier til TV 4 at hun er fornøyd med dommen.

– Denne dommen er av stor betydning for alle religiøse mennesker, spesielt muslimer. Er den kvinnelige arbeidsgiverens følelse av å ha blitt krenket mindre viktig enn hans følelser? Det at han forklarte til henne og andre som var tilstede at han handlet på grunn av sin religiøse overbevisning, er av stor betydning, sier Linna til tvkanalen.

Se TV 4s intervju med Katri Linna her:

379050