MARERITT: En nå 55 år gammel kvinne fra Kristiansand opplevde å våkne på operasjonsbordet, uten å klare å bevege seg eller informere noen om at hun kjente hvert eneste kutt. ILLUSTRASJONSFOTO. (Foto: F.Destoc/PHOTOPQR/LE TELEGRAMME)
MARERITT: En nå 55 år gammel kvinne fra Kristiansand opplevde å våkne på operasjonsbordet, uten å klare å bevege seg eller informere noen om at hun kjente hvert eneste kutt. ILLUSTRASJONSFOTO. (Foto: F.Destoc/PHOTOPQR/LE TELEGRAMME)

Egenmeldinger gir lavere sykefravær

Nå vil sentral politiker innføre egenmeldinger hele året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Egenmeldinger gir lavere sykefravær. Det viser et forsøksprosjekt i Mandal.

Karin Andersen, nestleder i Stortingets arbeids og sosialkomité var i dag på besøk i Mandal kommune, helt sør i landet.

Kommunen har i to år hatt et prøveprosjekt hvor alle de kommunalt ansatte har 365 dagers egenmelding. Nå vil Andersen ha ordningen i resten av landet.

Kun egenmelding ved sykdom

Prosjektet i Mandal startet 1. april 2008 da man innførte 365 dagers egenmelding ved sykdom, det vil si at ingen trengte å komme med legeerklæring når man ble syk.

Resultatene lot ikke vente på seg. I 2007 var sykefraværet på 7,2 prosent mens det året etter var nede i 5, 8 prosent. Kommunen ligger fortsatt 25 prosent lavere enn landsgjennomsnittet.

Krav til arbeidsgiver

For at egenmeldingsordningen skal fungere må også arbeidsgiverne legge forholdene til rette slik at alle trives på arbeidsplassen.

Renholdsleder i Mandal kommune, Lill Toni Ramvik sier til TV 2 at hennes avdeling har vært veldig bevisst på dette.

– Ja, vi har kuttet ut alle kjemikalier og brukt pengene vi sparte til å kjøpe moderne maskiner for å lette på hverdagen til de ansatte. Målet mitt er at mine ansatte skal jobbe 100 prosent stilling til de går av med pensjon, sier Ramvik.

– Egenmeldinger fungerer bra

Ragnhild Løkken Hågensen har vært renholder i en årrekke og sier at den nye ordningen fungerer veldig bra.

– Dersom man føler seg dårlig og går til legen blir man nesten automatisk sykemeldt i en uke. Men ved denne ordningen kan man gå på jobb igjen dersom man føler seg frisk etter to eller tre dager.

Karin Andersen, nestleder i Stortingets arbeids og sosialkomité ønsker flere egenmeldingsdager.

Mandal kommune og staten har spart rundt 20 millioner kroner etter at ordningen ble innført.

Vil kutte ut sykemeldinger

Karin Andersen, nestleder i Stortingets arbeids og sosialkomité sier at hun ønsker at ordningen i Mandal innføres over hele landet på sikt.

– Det bør være en målsetting på sikt. Flere kommuner og bedrifter bør forsøke det Mandal har gjort, sier Andersen til TV 2.