Barents Spektakel 2010 arrangeres for syvende gang.
Barents Spektakel 2010 arrangeres for syvende gang.

– Større enn Støre

«Pikene på broen» produserer kulturopplever for folk i det norsk-russiske grenseland.

Onsdag regisserte «Pikene på broen» åpningsforestillingen under den internasjonale kulturfestivalen Barents Spektakel i Kirkenes.

Deretter gikk det slag i slag med en lang rekke forestillinger, utstillinger og konserter. I år henvendte Barents Spektakel seg til verden.

Arctic Calling!

– Arctic Calling, sier kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova.

– Ideen er å lage en veldig spennende miks av forskjellige kunstsjangrer for å kommentere aktuelle utviklinger her opp i det høye nord, forteller hun til TV 2 Nyhetene.

«Pikene på broen» ble etablert i 1996, og har utviklet seg til å bli den kanskje viktigste kulturprodusent i det norsk-russiske grenselandet.

Målet er å bringe verden til Barentsregionen, og Barentsregionen til verden. Viktigst av alt er det likevel å gi innbyggerne det pikene selv kaller bolyst.

Bolyst til folk

– Vi synes det er artig å bo her. Vi synes det er spennende å bo her, og vi synes det er ganske krevende å bo her. Derfor er det for å skape bolyst at vi lager Barents Spektakel, sier Kuzovnikova.

Enkelte mener «Pikene på broen» har gjort mer for folk i nordområdene enn noen politiker. Ja, de oppfattes som større og viktigere enn nordområdebyggeren, utenriksminister Jonas Gahr Støre. Så viktige er de blitt som produsenter av folkelig kultur til folk i nord.

Større enn Støre

– For oss vanlig folk så er dette større enn Støre. Vi deltar jo ikke der han opptrer. Barents Spektakel har tatt folk med. De kommer til byen selv om det er iskald, snør og blåser, sier Nina Nilsen, en av mange tusen som har benyttet den siste uka til å nyte kultur skapt av «Pikene på broen» for folk på broen mellom øst og vest, i nord.