Hundrevis av mennesker samlet seg lørdag ettermiddag til snøballkrig i Dupont Circle i Washington D. C. etter rekordsnøfallet. (Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS)
Hundrevis av mennesker samlet seg lørdag ettermiddag til snøballkrig i Dupont Circle i Washington D. C. etter rekordsnøfallet. (Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS)

Hundretusenvis uten strøm etter rekordsnøfall

Svært mange amerikanere må belage seg på en annerledes Superbowl-søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har østkysten av USA blitt lammet av det største snøfallet på svært lang tid.

I løpet av lørdagen falt det i overkant av en halv meter snø i den amerikanske hovedstaden Washington D. C., og over 200.000 husstander var i perioder uten strøm.

Den amerikanske hovedstaden ble lammet av det massive snøfallet
  lørdag, men noen tok seg allikevel en tur utendørs. (Foto: MANDEL NGAN/AFP)
Den amerikanske hovedstaden ble lammet av det massive snøfallet lørdag, men noen tok seg allikevel en tur utendørs. (Foto: MANDEL NGAN/AFP)

Ved Philadelphia International Airport ble det målt drøye 70 cm snø lørdag, noe som betyr at vinteren 09–10 ligger an til å bli den hviteste på 126 år.

Uten strøm

Strømselskaper melder om hundretusenvis av husstander fra Virginia til Pennsylvania som har blitt strømløse som følge av snøfallet.

Lørdag kveld hadde rundt halvparten av drøye 200.000 tusen kunder fått tilbake strømmen i Virginia.

Søndag morgen er fortsatt over 100.000 hjem uten strøm i hovedstaden, skriver Washington Post, noe som betyr at svært mange amerikanere må belage seg på en svært annerledes Superbowl-søndag.

For første gang på 30 år gikk ikke U.S. Postal Service ut med posten på lørdag, av hensyn til sikkerheten for sine ansatte.

Krisetilstand

Snøværet strakte seg fra Indiana til Pennsylvania og videre til deler av New York og North Carolina. Virginia, Maryland og Columbia-distriktet erklærte krisetilstand som følge av snøen.

– Det spesielle var at det var en kombinasjon av to lavtrykk som trakk med seg mye kald luft fra nord som gjorde at nedbøren kom som snø ganske langt sør, forteller vakthavende Storm-meteorolog Ina Ynnesdal Sulen.

Rundt 200 personer fra Nasjonalgarden ble satt inn for å hjelpe innbyggerne i Maryland i snøværet. Delstatspolitiet mottok 3167 nødsamtaler, de fleste fra personer som hadde vært involvert i trafikkulykker.

Meteorologer advarte mot livsfarlige situasjoner som følge av snøfallet. Den alvorligste hendelsen er så langt to personer som mistet livet da en trailer mistet kontrollen på det glatte føret i Virginia.

Tak kollapset

Ved Washington Dulles-flyplassen kollapset taket på en flyhangar for privatfly lørdag, men de fem personene som befant seg inne slapp uskadet fra det hele. Det har også vært tilfeller av tak som har rast sammen i kirker og ved skoler, men det er ikke meldt om personskader som følge av dette.

KOLLAPSET: Taket på en flyhanger for privatfly ved Dulles International
  Airport kollapset lørdag på grunn av store snømenger. (Foto: Luis Alvarez/AP)
KOLLAPSET: Taket på en flyhanger for privatfly ved Dulles International Airport kollapset lørdag på grunn av store snømenger. (Foto: Luis Alvarez/AP)

Men selv om snøværet skaper store problemer, er det fortsatt mange som tar det hele med et stort smil.

– Jeg synes det er kjempegøy. Det beste med det hele er å kaste snøballer på faren min, sier ti år gamle Jayla Burgess til nyhetsbyrået AP.

Og for mange av de tilreisende studentene i hovedstaden er det ekstra stas.

– Jeg kommer fra California. Dette er første gangen jeg ser snø. Foreldrene mine ringte og lurte på om jeg hadde nok mat hjemme, sier 19 år gamle Megan McDonough som studerer ved George Washington University.

Samlet seg til snøballkrig

Hundrevis av mennesker samlet seg også til snøballkrig ved Dupont Circle i sentrum av Washington, der tid og sted ble avtalt på Twitter og Facebook.

SØK DEKNING: Hundrevis av mennesker møttes lørdag i Dupont Circle
  i sentrum av Washington for ha snøballkrig. (Foto: J. Scott Applewhite/AP)
SØK DEKNING: Hundrevis av mennesker møttes lørdag i Dupont Circle i sentrum av Washington for ha snøballkrig. (Foto: J. Scott Applewhite/AP)

President Obama har med et glimt i øyet omtalt snøfallet i hovedstaden som «Snowmageddon».

Men millioner av amerikanere stålsetter seg for kaldere temperaturer og enda mer snø. Tirsdag meldes det nemlig om ytterligere snøvær.

– Da ventes det et lavtrykk som vil komme vestfra, og det vil komme mer snø på østkysten fra tirsdag kveld og utover onsdagen, forteller Sulen.