Google feirer samefolkets dag med å svøpe sin egen logo i samedrakt. (Foto: Faksimile: Google.no)
Google feirer samefolkets dag med å svøpe sin egen logo i samedrakt. (Foto: Faksimile: Google.no)

Google feirer Samefolkets dag

Lørdag markeres samefolkets dag flere steder i Norge. Søkemotoren Google feirer også.

Selskapet har plassert ei samelue midt i logoen på alle de nordiske nettstedene sine.

Sametingspresident Egil Olli holder tale i Lakselv på Samisk språk- og kultursenter lørdag ettermiddag, og visepresident Laila Susanne Vars holder tale i grendehuset på Sirma, opplyser Sametinget på sine nettsider. Marianne Balto er hovedtaler i Karasjok.

En svært synlig markering av dagen lå hos de nordiske variantene av søkesiden Google på internett, der logoen var pyntet med samiske mønstre og ei samelue trukket godt ned over den andre o-en i logoen.

Sameminister Rigmor Aasrud (Ap) legger vekt på arbeidet for utviklingen av samisk språk og kultur. Etter regjeringsskiftet i oktober ble ansvaret for samepolitikken flyttet fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, med Aasrud som ansvarlig statsråd.

– Handlingsplanen for samiske språk ble lagt fram i fjor, og arbeidet med å følge opp denne vil fortsette for fullt, med en spesiell satsning på å bevare og utvikle de små samiske språkene, sier sameministeren.

Samefolkets dag har vært markert i Norge, Sverige, Finland og Russland siden 1993. Dagen ble offisiell flaggdag i Norge i 2004, og siden da har det samiske flagget vaiet ved siden av det norske på stadig flere flaggstenger rundt om i landet. (©NTB)