SIKTET: Carsten Flo er siktet for barnekidnapping, en kidnapping regissert og betalt av norske myndigheter. (Foto: TV 2)
SIKTET: Carsten Flo er siktet for barnekidnapping, en kidnapping regissert og betalt av norske myndigheter. (Foto: TV 2)

Smuglet barn for Norge - siktet for kidnapping

Fosterforeldre smuglet to norsk-tyrkiske gutter fra Tyrkia bestilt av norske myndigheter.

Sommeren 2006 smuglet fosterforeldrene Carsten Flo og Anette Rugland med hjelp av en norsk privatetterforsker og hans team to norsk-tyrkiske gutter ut fra Tyrkia. Alt var regissert og betalt av norske myndigheter.

Like før jul i fjor måtte de to møte til rettslig avhør i Norge, siktet for bortføring av to tyrkiske statsborgere. De føler seg sviktet av norske myndigheter som påla dem oppdraget.

– Norske myndigheter har sagt flere ganger at de ikke har noe med dette å gjøre. Da er det vi som blir sittende igjen med hele skylden, sier Carsten Flo til TV 2 Nyhetene.

Les også: 245 barn bortført fra Norge siden 2004

I dekning i 105 døgn

I 105 dager lå fosterforeldrene og to norsk-tyrkiske guttene i dekning på ulike luksushotell i og rundt badebyen Side. Ved en tabbe hadde barnevernet i Stavanger sendt dem på ferie til guttenes opprinnelsesland.

tyrkia barn kidnappet (Foto: TV 2)
tyrkia barn kidnappet (Foto: TV 2)

Bare to dager etter ankomsten forsøkte de biologiske foreldrene å ta guttene som de har mistet omsorgen for gjennom flere dommer i Norge. Fosterforeldrene klarte å komme seg unna sammen med guttene som den gangen var ni og elleve år gamle.

Etter 105 dager fikk de beskjed av norske myndigheter om å smugle guttene ut av Tyrkia

– Det var de som organiserte alt.

– Dere gjorde ingenting?

– Vi fikk bare beskjed om å møte opp på en kafeteria i Antalya på den og den dagen på det og det klokkeslettet. Der møtte vi den norske privatetterforskeren og hans team som var leid inn av norske myndigheter for å hjelpe oss og guttene ut av Tyrkia, forteller Flo.

Les også: Norge finansierer kidnapping

Siktet for kidnapping

Etter en vellykket flukt fra Side, via Istanbul, Tyskland og Danmark kom guttene til Stavanger og fosterforeldrene trodde marerittet var over. Men 4. desember i fjor måtte de stille i rettslig avhør i Stavanger tingrett etter at tyrkiske myndigheter har siktet dem for kidnapping av to tyrkiske barn. Det reagerer Flo sterkt på.

SIKTET: Carsten Flo er siktet for barnekidnapping, en kidnapping regissert og betalt av norske myndigheter. (Foto: TV 2)
SIKTET: Carsten Flo er siktet for barnekidnapping, en kidnapping regissert og betalt av norske myndigheter. (Foto: TV 2)

– Det er feighet, og det er et svik overfor oss som prøvde å gjøre en så god jobb som overhodet mulig for norske myndigheter. Det vi opplever er at vi har blitt overlatt til oss selv, sier Flo.

Det eneste norske myndigheter sørget for i forbindelse med det rettslige avhøret var at de to fosterforeldrene hadde norske advokater med seg i retten i Stavanger. Det ble et kort rettsmøte hvor Carsten Flo og Anette Rugland ikke ga noen opplysninger.

– Norske myndigheter skyver helt klart ansvaret over på oss. Jeg hadde forventet at det var representanter for myndighetene til stede i retten, men de glimret med sitt fravær, sier Flo.

Av dokumentene som ledet opp til det rettslige avhøret fremgår det at de to er siktet for kidnapping i Tyrkia, og både det norske Justisdepartementet og Riksadvokaten har vært inne i bildet.

Kravet om et rettslig avhør har gått fram og tilbake mellom Tyrkia og Norge flere ganger. Det fremgår av dokumentene at årsaken til utsettelsene skyldes norske klager på den tyrkisk oversettelsen til norsk.

Dyrt for Norge

Det lange ufrivillige oppholdet i Tyrkia kostet mye, sannsynligvis mer en million kroner. I tillegg til kostnadene med 105 dager på femstjernes hotell i Tyrkia ble det gjennomført to rettsrunder i tyrkisk rett hvor Norge sendte advokater.

Den tyrkiske domstolen avsa kjennelse om at Tyrkia skulle overta omsorgen for guttene, og de fikk utreiseforbud. Banevernet i Stavanger sendte også folk som bodde i uker sammen med familien som fortsatt lå i dekning. Til slutt betalte Norge for at privatetterforskeren med team organiserte flukten til Norge, og hjemreise for alle.

– Dette kostet mye penger, fastslår Flo.

– Og ingenting av dette har dere betalt?

– Nei. Ingenting. Alt ble betalt av norske myndigheter.

Nekter å kommentere

Stavanger kommune som håndterte saken på vegne av norske myndigheter ønsker ikke å kommentere saken. Fungerende ordfører i Stavanger, KrFs Bjørg Tysdal Moe, sier til TV 2 Nyhetene at kommunen er ferdig med saken, men det er ikke fosterforeldrene.

– Nei. Vi er ikke ferdige med saken. Vi er jo fortsatt siktet for barnebortføring i Tyrkia.

– Hva betyr det?

– Det betyr at hvis vi reiser tilbake til Tyrkia så risikerer vi å bli arrestert, og hvem vet 15 til 20 år i tyrkisk fengsel. Det er svært lite hyggelig, forteller Flo og legger til at han etter opplevelsene de siste årene på ingen måte føler seg trygg selv her hjemme.