Det går med omkring 14 tonn salt per kilometer per sesongen dersom målet er bar vei. (Foto: Statens Vegvesen)
Det går med omkring 14 tonn salt per kilometer per sesongen dersom målet er bar vei. (Foto: Statens Vegvesen)

Salt kan gjøre veiene enda glattere

Skal det først saltes må det gjøres skikkelig. Bruker du for lite salt gjør du vondt verre.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det strøs tonnevis av salt ut over veier og fortau om vinteren. Brukt riktig tar saltet knekken på snøen, men brukes det feil blir det enda glattere enn før.

- Den vanligste feilen er at det ikke brukes nok salt, forklarer Martin Ystenes. Han er kjemiprofessor ved NTNU i Trondheim.

En saltet gate er ikke akkurat vakker, men salt er en effektiv måte å få bort snøen på. (Foto: Ronald Toppe)

Stjeler varme

Salt smelter snøen fordi saltforurensningen senker frysepunktet til vannet, det skjer ingen oppvarming.

Når vannet løser opp saltkornene kreves det tvert i mot varme.

- Varmen tas fra omgivelsene, forklarer Ystenes.

Samtidig som snøen smelter blir derfor blandingen av snø, vann og salt kaldere og kaldere. Temperaturen synker helt ned til 21,2 kuldegrader!

- I gamle dager laget de iskrem på denne måten, forteller Ystenes. En skål med krem ble satt ned i en blanding av like deler salt, vann og is, og så var det bare å røre.

Brukes det nok salt smelter all snøen, saltlaken renner bort, og veien er bar igjen. Har du strødd på mer enn det som er nødvendig blir overskuddet liggende igjen som saltkorn.

- Det er en myte at det dannes saltsyre, sier Ystenes.

Her er det ikke måkt først, og det er brukt for lite salt. Resultatet er brun guffe øverst og is underst. (Foto: Ronald Toppe)

Ikke bruk for lite

Er du for gniten med saltet blir det skummelt. Da risikerer du at saltet er oppløst før all snøen er smeltet. Det snølaget som ligger igjen under er kjølt ned til -21,2 grader, knallhard og glatt.

- Det å salte snøen er faktisk et triks for å gjøre litt for løse alpin- og hoppbakker hardere, sier Ystenes.

Siden mengden salt er så kritisk, er det viktig å måke bort så mye snø som mulig før det strøs på salt. Kaster du bare noen håndfuller på nysnøen ender du opp med lysebrun gjørme øverst, og klink is under.

Over ti kuldegrader

Saltet trenger vann for å løses opp. Ned til åtte ti kuldegrader er det nok vann til stede i snøen til at prosessen starter. Er det kaldere hjelper det ikke å salte.

På storm.no kan du sjekke hvor kaldt det blir fremover

Vegvesenet strør med ganske grovt salt, sikkert fordi grovsalt er lettere å kaste utover. Det knuses raskt av bilene som kjører over.

- Fint salt oppløses raskere, forteller Ystenes. Det aller mest effektive er faktisk å helle på saltlake.

Natronlut?

Alle stoff som løses opp i vann kan brukes til å smelte snø. Salt er billig, praktisk, relativt ufarlig, men ikke det mest effektive.

- Dersom du bare er opptatt av effektivitet er natronlut er tingen, smiler Ystenes. Da kunne du klart deg med bare to tredjedeler i forhold til salt.

For ikke å snakke om ammoniakk. Da hadde det holdt med litt over halvparten.

Natronlut er sterkt etsende, og ammoniakk giftig, så vi får holde oss til saltet.

Men altså - bare dersom det er mildere enn minus ti grader. Husk å måke først, og bruke nok salt!