smoking (Foto: STEFAN WERMUTH/REUTERS)
smoking (Foto: STEFAN WERMUTH/REUTERS)

Røyking øker risikoen for å få alzheimer

Myten om at røyking reduserer alzheimer-risiko er tilbakevist - og tobakksindustrien er tatt med hånden i kakeboksen.

Forskerne ved University of California San Francisco (UCSF) har gjennomgått 43 undersøkelser om emnet og konkluderer med at røyking er «en markant risikofaktor for Alzheimers sykdom», skriver danske Politiken.

Avslørte tobakksselskapene

De amerikanske forskerne gjorde derimot en annen interessant oppdagelse. Forskning som er sponset eller påvirket av tobakksindustrien framstiller røyking som en beskyttende faktor mot alzheimer, mens uavhengig forskning viser det stikk motsatte.

Forskningsrapporter som ikke hadde tilknytning til tobakksindustrien konkluderte med at den gjennomsnittlige alzheimer-risikoen for røykere er 1.72, nesten dobbelt av ikkerøykere. Kontrasten er stor til rapporter fra forskere med bånd til tobakksindustrien, som hadde en risiko på 0,86 - som indikerer at røyking beskytter mot sykdommen.

Forskerne utdyper sine funn i en artikkel i fagtidsskriftet Journal of Alzheimer's Disease, der de konkluderer med at de uavhengige undersøkelsene viser at røyking nesten dobler risikoen for å utvikle alzheimer.

Myten om røyking

– I mange år har diverse undersøkelser og populære medier viderebrakt myten om at røyking beskytter mot alzheimer, sier Janine K. Cataldo, som har ledet arbeidet med undersøkelsen.

For å finne ut hvilke forskere og undersøkelser som kunne knyttes til tobakksindustrien, gjennomgikk forskerne ved UCSF 877 hittil hemmeligstemplede dokumenter fra tobakksindustrien.

– Vi vet at forskning som er finansiert av industrien oftere kommer til konklusjoner i favør av sponsoren, sier Stanton A. Glantz ved UCSF.

Han er medforfatter på studien, og tar til orde for at tobakksindustrien skal nektes å finansiere forskning.

– Funnene våre viser behovet for at akademiske institusjoner ikke tar imot forskningsfinansiering, nettopp for å beskytte forskningsprosessen, sier Glantz.

(TV 2 Nyhetene/NTB)