NUPI: – 300-400 «Skah-saker» årlig

Skah-saken er spesiell på grunn av Khalid Skahs kjendisstatus, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Uten det poenget hadde ikke dette blitt noen sak med høy offentlighet. Vi har i utgangspunktet 300-400 slike betente saker i året i diplomatiet. Bare noen få dukker opp i offentligheten, sier diplomatiforsker Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Aftenposten.

Uheldig utvikling

Neumann mener det er svært uheldig at Skah-saken nå blir frontet av to utenriksministre.

– Er det noe man jobber for på dette nivået, så er det at slike saker ikke skal bli løftet opp dit. Saken går ut over alle statlige aktører, og på alle måter ut over hverdagspolitikken. Dette kan fastslås, uten å si noe om skyld, sier Neumann.

Saken er blitt tilspisset fordi den berører et annet lands territorium, mener han.

Eldgammel konflikt

– I bunnen handler det om hvorvidt Marokko skal få styre på sitt territorium, eller om Norge kan ta seg til rette fordi mennesker fra Norge er involvert. Dette er en foreløpig siste hendelse i et historisk drama, en eldgammel konflikt, som går tilbake til tiden før dannelsen av stater. Skal reglene følge jorden eller menneskene? Det er typisk at det nå handler om barn. Vi er alle ekstremt opptatt av barn, og vi har forskjellige koder for hvordan vi tar oss av dem. Og som foreldre til barn er vi villig til å gå så vanvittig mye lenger enn i andre sammenhenger, forklarer Neumann.

Han tror imidlertid at stormen rundt saken vil blåse over, men at forholdet mellom Norge og Marokko kan bli kraftig forsuret. (©NTB)