HEMMELIG MØTESTED: På dette stedet, ved en kafe, skal Khalid Skahs to barn ha blitt overlevert til norske spesialsoldater.  (Foto: TV 2 (montasje))
HEMMELIG MØTESTED: På dette stedet, ved en kafe, skal Khalid Skahs to barn ha blitt overlevert til norske spesialsoldater. (Foto: TV 2 (montasje))

Her skjedde den hemmelige overleveringen av Skah-barna

Ved en kafé mer enn 30 minutters kjøring fra den norske ambassaden i Rabat skal Khalid Skahs barn ha blitt overlevert til norske spesialsoldater.

Nye detaljer om Skah-barnas dramatiske flukt fra Marokko i fjor har skapt strid mellom marokkanske og norske myndigheter. For det er svært ulike påstander om hvor langt den norske politiattacheen kjørte barna i bil da de ble smuglet ut av Marokko.

Tidligere denne uken har både utenriksminister Jonas Gahr Støre og den marokkanske utenriksministeren Taib Fassi Fihri holdt pressekonferanser om den betente saken.

Strides om turen

– Barna ble kjørt ca. ti minutter unna ambassaden på et avtalt sted og overlevert der, gjentok Støre flere ganger under sin pressekonferanse mandag.

Les også: UD tipset Forsvaret om Skah-saken i august
To norske offiserer brukte ferien på å bortføre Skah-barna

Men den marokkanske utenriksministeren fester ikke lit til sin kollega, og mener bilturen både var ulovlig og varte lenger.

– Aktivitetene til ambassaden, Hans Eksellense ambassadøren, og disse politimennene var totalt uforenlige med vår lov, sa utenriksminister Taib Fassi Fihri.

Fassi Fihri raser over at en norsk diplomat skal ha overlevert Skah-barna til norske spesialsoldater. Da hadde det gått tre dager etter at Skah-barna klarte å rømme fra farens bygård i Rabat.

(Saken forsetter under videovinduet):

378540

Over 30 minutters kjøretur

Torsdag nektet norsk UD å kommentere den omstridte kjøringen, men TV 2 er kjent med stedet utenfor Rabat der de norske diplomatene hevder de overleverte Skah-barna.

Derfor bestemte TV 2s team seg for å ta bilturen for å finne ut hvor langt det var fra den norske ambassaden til det hemmelige overleveringsstedet.

Etter mer enn en halvtimes kjøring nordover mot Tanger dukker det opp en bomstasjon på motorveien. Like etterpå svinger bilen med TV 2s team inn til en kafé som ligger i tilknytning til en bensinstasjon.

Ifølge den norske ambassaden i Rabat var dette det hemmelige møtestedet hvor de to barna på 13 og 16 år ble overlevert til norske spesialsoldater.

De to barna har selv sagt i et intervju med TV 2 at de valgte å rømme fra farens hus, og at de ser på soldatene som deltok som sin nye familie.

– Vi fikk ikke lov til å leve normalt. Vi fikk ikke gå på skole, eller noe som helst, forteller datteren (16).

Skah mener ekskonen har presset barna til å si det hun vil, og hevder historien er laget av moren og den norske stat.

Torsdag kveld kom den tidligere OL-helten Khalid Skah med nye beskyldninger mot norske myndigheter. Han hevdet han ble truet med pistol av norsk soldat i sitt eget hjem før den 19. juli da barna rømte.