nof (Foto: Privat)
nof (Foto: Privat)

-Jeg håper han ikke får sove

Samlet inn penger til kreftsyke barn. Tok over 2,7 millioner selv.


Ken Robert Johannessen ble i dag dømt til to år i fengsel av Drammen tingrett. Han fradømmes samtidig retten til drive selvstendig næringsvirksomhet de neste fem årene.

Les også: Økokrim vil gjøre det vanskeligere for useriøse pengeinnsamlere

Les også: – Forskrekkelig lite gikk til kreftsyke barn

Les også: – Puttet kreftpenger i egen lomme

Les også: – Utnytter givere og kreftsyke

Retten har funnet det bevist at han har tatt over 2,7 millioner fra Norsk Omsorg Forbund.

Pengene var samlet inn til kreftsyke barn. At pengene skulle gå til et veldedig formål, mener retten er straffeskjerpende.

Johannessen var styreformann i Norsk Omsorg Forbund fra 2005, og fram til det ble nedlagt i januar 2008.

Levde liv i luksus

I retten fortalte aktor Hans Lyder Haare at Johannessen blant annet har brukt pengene på reiser i Europa, bensin, en båt, elektroprodukter, og dyre restaurantbesøk.

-Flere av restaurantbesøkene betegner jeg som ekstremt dyre, sier Lyder Haare til TV 2 hjelper deg.

Han forteller at Johannessen også brukte innsamlede kreftpenger til å handle på den dyre luksusbutikken Harrods i London.

Reagerer sterkt

Thora Kollenborg ved Radiumhospitalet reagerer sterkt når hun hører om saken. -Jeg forstår ikke at et voksent menneske kan gjøre noe slik. Jeg synes det er forferdelig, sier Kollenborg, som daglig jobber med fritidsaktiviteter for kreftsyke barn.

-Jeg håper virkelig han ikke får sove om natten. Jeg håper at han forstår hva han har gjort, sier Kollenborg til TV 2 hjelper deg.

Reportasje på TV 2 hjelper deg

I november 2007 gravde TV 2 hjelper deg i Norsk Omsorg Forbunds virksomhet. Vi fant ut at bare småpenger av de innsamlede pengene gikk til syke barn.

I forbindelse med reportasjen startet politiet etterforskning. Den viste at bare 4,8 prosent av de innsamlede midlene ble gitt til formålet.

I 2006 og 2007 samlet forbundet inn over 24 millioner kroner.

Frifunnet på ett punkt

Johannessen er dømt for grovt økonomisk utroskap, brudd på merverdiavgiftsloven, bokføringsloven, og våpenloven. Han ble frifunnet for brudd på ligningsloven.

I tillegg til to år i fengsel, og fem år uten rett til å drive selvstendig næringsvirksomhet, inndras ett større pengebeløp, en båt og en avsagd hagle.

-Jeg er uskyldig

Johannessen ønsker ikke å snakke med TV 2 hjelper deg. Han vil heller ikke la sin advokat uttale seg.

I retten hevdet han at han er uskyldig.

– Jeg har overhodet ikke hatt til hensikt å tuske til meg penger. Har jeg gjort et overtramp, så var det i god tro, fortalte Johannessen i Drammen tingsrett.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.