carola_karl_olav_sandnes (Foto: SCANPIX/Marianne Torp/MF)
carola_karl_olav_sandnes (Foto: SCANPIX/Marianne Torp/MF)

Professor: – Carola leser Bibelen feil

Professor ved Menighetsfakultetet mener Carola leser Bibelen feil når hun knytter jordskjelvet i Haiti opp mot bibelske endetidsspådommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en forfeilet måte å lese bibelen på, sier professor i Det nye testamentet, Karl Olav Sandnes, om Carola Häggkvists utspill om jordskjelvet på Haiti.

Slutten på vår tid

I den svenske avisen Aftonbladet gikk Carola ut og sa at hun og andre kristne ikke var overrasket over jordskjelvet. I intervjuet sier den svenske sangerinnen at jordskjelvet er én av flere hendelser som markerer slutten på vår tid.

Carola er i Haiti for å samle inn penger nettopp til jordskjelvofrene.

Men professor Sandnes ved Menighetsfakultetet mener det skal mer enn ett jordskjelv til for å kunne snakke om endetidsvarsler.

– Hun tenker sikkert på teksten som Matteus 24, hvor Jesus snakker om de siste tider: «Folk skal reise seg mot folk og rike mot rike, og det skal være hungersnød og jordskjelv mange steder», sier Sandnes til tv2nyhetene.no.

Kritisk til bokstavelig bibeltolkning

Han mener det er problematisk at Carola reiser til Haiti med bibelvers i bagasjen.

– To ting er problematisk. Det ene er at man tenker seg at Bibelen har beskrevet hva som skal skje i vår tid, men Bibelen er skrevet for 2000 år siden. I den grad Bibelen peker fremover omtaler den fremtiden svært generelt, sier Sandnes.

– Carolas uttalelser kan tolkes dit hen at jordskjelvet er Guds vilje, at Gud bruker dette for å fortelle noe. Det er også en vanskelig tanke å møte mennesker med når de er rammet av et jordskjelv. Det er mulig høres litt kynisk ut, men jordskjelv er noe som hører naturen til, sier han.

I strid med Jesus

Han legger ikke skjul på at han mener det er problematisk å tro at Bibelen omtaler hendelser i vår tid.

– Det er et helt annet syn på Bibelen – at den har omtalt alt som skjer i vår tid. Den måten å tenke på er problematisk, sier Sandnes.

Derimot peker han på Bibelen når han understreker sin skepsis til å knytte naturkatastrofer opp mot verdens mest solgte bok.

– Jesus har eksplisitt advart mot å regne ut endetiden – det sier han flere ganger i Bibelen, sier professoren.

– De tegnene som Jesus peker på i Matteus 24 har folk i Kirken alltid sett. Det har alltid vært hungersnød og jordskjelv, sier han.