startour (Foto: skjermdump Startour.no)
startour (Foto: skjermdump Startour.no)

Alenemor føler seg diskriminert av Star Tour

Reklamerer med at «alle barn» får rabatt, men ikke om mor eller far er enslige. – Trist, mener alenepappa Arve Juritzen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.


– Må jeg ta med meg naboen for at barnerabatten skal slå inn?, spør en oppgitt Else Marie Ulfsnes.

Familietur

Alenemoren ville bestille sydentur til seg og datteren, og satt seg derfor ned foran PC-en og søkte etter rimelige sydenturer i sommerferien.

På Star Tours hjemmesider reklamerer de med at alle barn i alderen 2–11 år kunne reise til de beste familiehotellene fra så lite som 498 kroner i uken.

– Jeg er jo som folk flest. Jeg leter flere steder og vil jo selvsagt ha turen billigst mulig, sier alenemoren til TV 2 hjelper deg.

Men da Else Marie så på vilkårene for barnerabatten, ble hun provosert. For at datteren hennes skal kunne få oppholdet til 498 kroner, kreves det at minstemann reiser sammen med to voksne personer.

– Det står at det gjelder alle barn, men sannheten er at det ikke gjør det. Det er akkurat det med at de så klart reklamerer med alle barn som er så provoserende, sier hun.

Først når man klikker seg inn på reklamebanneren får man opp reisevilkårene.

– Diskriminert

Alenemoren sier at hun ringte Star Tours kundeservice, men stemmen i andre siden av røret kunne ikke forklare hvorfor vilkårene var som de var, og eneste svar hun fikk, var ifølge Else Marie, «Dessverre, men sånn er det bare».

Nå mener hun at reisekjeden diskriminerer enslige forsørgere.

– To foreldre har jo en høyere samlet inntekt enn aleneforeldre. For meg blir det som å bestille tur for to voksne, i stedet for å betale 498 kroner måtte jeg brått betale flere tusen kroner ekstra.

– Det er helt forkastelig og jeg føler jeg blir diskriminert fordi jeg er alene. De reklamerer med at barna reiser billig, men ikke mitt barn, fordi jeg er alene, sier hun.

Arve Juritzen mener avgjørelsen om å legge ned nyhetene, sporten og været i TVNorge har ligget i kortene lenge.
Arve Juritzen mener avgjørelsen om å legge ned nyhetene, sporten og været i TVNorge har ligget i kortene lenge.

– Trist

– Er det noen som kunne trenge en sydentur, så er det akkurat aleneforeldre, mener den profilerte alenepappaen Arve Juritzen. – Det er trist, sier han til TV 2 hjelper deg.

Han mener det blir urettferdig at «alle barn» ikke betyr alle, bare fordi forelderen er enslig, og dermed anser han ordformuleringen som lite gjennomtenkt.

– Jeg ville kalt dette for diskriminering. De burde ha endret markedsføringen, sier han.

Vanlig praksis

Informasjonssjef i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett, sier til TV 2 hjelper deg at dette er en helt vanlig praksis i bransjen.

– Prisene er satt ut ifra hvor mye det koster når to voksne mennesker deler et rom. Hvis man har med seg et barn, blir det plassert inn en ekstraseng, og barnet blir gitt en barnerabatt.

Hadde det blitt gitt barnerabatt til enslige foreldre, ville prisen for alle ha gått opp, sier Larsen-Vonstett.

– Hvis vi skulle gitt rabatt for barn uten at det var betalt fullpris for to voksne i utgangspunktet ville dette gått ut over andre kunder i form av prisøkninger for å dekke inn tapet, sier hun.

Skjønner at det kan oppfattes urettferdig

Om reklamebanneren hvor det står at «alle barn reiser fra 498,-», sier informasjonssjefen at det ikke er plass til alle vilkårene på en slik banner, og at når man trykker seg inn kommer alt tydelig fram.

– Det er vanlig å bruke fra-priser i annonser. Hvilke vilkår som gjelder kommer tydelig fram når man klikker på reklamebanneren, sier hun.

– Det er klart at foreldre som reiser alene med barn kan oppfatte dette som urettferdig, det har vi forståelse for, men sånn er prissystemet, og det er en helt vanlig måte å prissette pakkereiser på, sier Larsen-Vonstett til TV 2 hjelper deg.

Prinsippsak

Alenemamma Else Marie mener svaret fra Star Tour ikke er godt nok. Hun mener at ordleggingen er provoserende, og medgir at hun ikke kommer noen vei videre med reiseselskapet.

– Jeg snakket senest i dag med en dame på kundeservicen deres, og hun sa hun var helt enig med meg, men at de ikke kunne gi meg den samme barnerabatten. Jeg bestilte turen, det er ikke sånn at jeg ikke hadde råd til å betale det reisen kostet, men jeg mener det er ufattelig provoserende og urettferdig. Det er en prinsippsak, mener jeg, sier hun til TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30