FÅR SVAR PÅ KRITIKK: Khalid Skahs advokat Brynjar Meling reagerer på at TV 2 intervjuet de to barna til Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock, og får svar fra generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund. (Foto: Montasje)
FÅR SVAR PÅ KRITIKK: Khalid Skahs advokat Brynjar Meling reagerer på at TV 2 intervjuet de to barna til Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock, og får svar fra generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund. (Foto: Montasje)

Kokkvold: – Skah-barna har rett til å bli hørt

Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet svarer på Brynjar Melings kritikk av TV 2-intervju med Skah-barna.

– Det er ikke behagelig for en far å høre hva barna sier, men barna har en ytringsrett. Begge er tenåringer som må få lov til å si hva de mener, slår generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund fast etter å ha sett TV 2s intervju med barna til Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock, som ble sendt tirsdag kveld.

I intervjuet sier barna at de ikke er enige med sin far, Khalid Skah, som mener barna er blitt kidnappet.

Meling reagerer

– Det var vårt eget valg å rømme, sa sønnen på 13.

– Vi fikk ikke lov til å leve normalt. Vi fikk ikke gå på skole, eller noe som helst, fortalte datteren (16).

LES OGSÅ: – Soldatene er vår nye familie

Khalid Skahs advokat Brynjar Meling er kritisk til at TV 2 intervjuet de to barna, og sier at barnefordelingssaker per definisjon har veldig lite i offentlighetens lys å gjøre.

– Verken journalister eller andre kan utelukke at barn er i en lojalitetskonflikt, og at barn er under påvirkning. Derfor skal de ikke eksponeres i media. Jeg som advokat må forholde meg til at jeg har en klient som har en helt annen virkelighetsoppfatning enn det som har kommet til uttrykk fra den andre siden, sier Meling til TV 2.

Se intervjuet med Meling her:

378316

Per Edgar Kokkvold viser til at Pressens Faglige Utvalg (PFU) tidligere har behandlet en klage fra en annen advokat, der de to barna til Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock var omtalt i flere reportasjer i VG og VG Nett.

I denne saken endte PFU opp med å fastslå at VG ikke hadde brutt god presseskikk, og at mindreårige måtte ha anledning til å fortelle om sin opplevelse av saken.

– Barn har selvstendig rettsvern

Kokkvold sier at mediene må være varsomme i barnefordelingssaker, og at god presseskikk tilsier at man må ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barn som omtales.

– Barn har et selvstendig rettsvern, og det finnes eksempler der barn er blitt brukt av en av partene. I TV 2-intervjuet var barnas ansikter sladdet, og etter mitt skjønn var det ingenting i intervjuet som tilsa at de på noen måter var presset, sier Per Edgar Kokkvold til tv2nyhetene.no.