Mark Saylor Toyota dødskrasj 911 (Foto: CBS)
Mark Saylor Toyota dødskrasj 911 (Foto: CBS)

Denne dødsulykken har rystet Toyota-eiere

Hør lydloggen da sjåføren ringte 911 fordi gasspedalen hadde hengt seg opp, familie på fire omkom i ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilfabrikanten Toyota er i skikkelig trøbbel etter at det har blitt kjent at det er et problem med gasspedalen på enkelte modeller.

I USA har en spesiell dødsulykke satt sinnene i kok.

Den 28. august i fjor omkom Mark Saylor (bildet) sammen med sin kone, datter og svoger da gasspedalen i en Toyota Lexus angivelig hengte seg opp og de kjørte ut av veien i nær 200 kilometer i timen ved San Diego.

Ringte 911 da de omkom

Saylor ringte 911 mens dramaet pågikk, fortvilet ber han om hjelp mens han ikke klarer å stoppe bilen som er i ferd med å gå fortere og fortere.

Man kan høre flere i bilen skrike i panikk i de siste sekundene av samtalen før bilen skrenser ut av veien og kolliderer.

«Vi er i en Lexus, vi kjører nordover på 125 og gasspedalen sitter fast, vi har problemer, det er ingen bremser, hold fast og be», er noe av det som blir sagt.

Hør den gripende lydloggen i videovinduet øverst.

Toyota Lexus dødskrasj (Foto: CBS)

Har fått over to tusen klager

Ikke lenge etter ulykken begynte Toyota å tilbakekalle enkelte bilmodeller på grunn av problemer med uventet fartsøkning.

Toyota har nå fått mer enn to tusen klager om uventet akselerasjon.

I november gikk flere bileiere i California til søksmål etter å ha opplevd at Toyota-biler økte farten uventet.

En sak som involverte en Toyota Camry 2007 som kolliderte og drepte en mann, ble løst utenfor rettslokalet med forlik, skriver LA Times.

Toyota service manager Jim Lasseter (Foto: Reuters)

Saksøkte Toyota etter dødsulykke

I desember omkom så den 34 år gamle tobarnsmoren Trina Renee Harris, da hennes Toyota Corolla 2009-modell krasjet inn i et autovern i Barry, Houston.

Hennes mann, Michael Harris, leverte mandag inn et søksmål mot Toyota Motor Sales USA, gasspedalprodusenten CTS Corp. og Fred Haas Toyota World, som solgte bilen.

– Jeg vil at de som opptrådte uansvarlig må stå til ansvar. Dette problemet var til stede før 18. desember da hun døde, sier Harris til Houston Chronicle .

Tilbakekaller over ni millioner biler

Tirsdag krøp Toyota-direktør Shincini Sasaki til korset og på en pressekonferanse ba han om unnskyldning mens han kunngjorde at bilfabrikken skulle tilbakekalle 9,1 millioner biler på grunn av problemene med at gasspedalen henger seg opp.

Lexus er Toyotas luksusmodel i USA. Modellen er ikke med på listen over de som nå er tilbakekalt, men var koplet til et eget problem hvor gasspedaler skal ha blitt sittende fast under gulvmatter, skriver Daily Mail.

Toyotas kvalitetsrykte er ødelagt

Flere analytikere anslår at pedalskandalen kan komme til å koste den japanske bilgiganten nær 13 milliarder norske kroner.

– Toyotas rykte for varig kvalitet er ødelagt, sa bilanalytiker Maryann Keller ved Casessa Shapiro Group LLC til Bloomberg.

Toyota modeller trekkes fra salg (Foto: AP)

Slutter å selge flere modeller

Bilselskapet kjørte i helgen en stor annonsekampanje i en rekke amerikanske aviser, for å fortelle om sin plan for å fikse pedalproblemet.

Forhandlere i USA har fått beskjed om å slutte å selge blant andre RAV4, Highlander, Corolla, Camry, Avalon, Tundra.

Fredag kunngjorde Toyota Norge hvilke modeller som vil tilbakekalles, også i Norge.