En mann ble knivstukket og drept i dette leilighetskomplekset på Lillehammer. Nå står en kvinne tiltalt for ugjerningen. Hun ringte politiet samtidig som hun sluttførte drapet. (Foto: Scanpix )
En mann ble knivstukket og drept i dette leilighetskomplekset på Lillehammer. Nå står en kvinne tiltalt for ugjerningen. Hun ringte politiet samtidig som hun sluttførte drapet. (Foto: Scanpix )

Ringte til åstedet mens drapet pågikk

Operatøren på politiets operasjonssentral ble over telefon vitne til drapet på Lillehammer. Les den dramatiske lydloggen.

Kun en politimann var på vakt ved operasjonssentralen i Sør-Gudbrandsdal politidistrikt natt til Kristi himmelfartsdag da drapet skjedde. Mens politiet på operasjonssentralen i Lillehammer hørte på, satte kvinnen de siste av totalt 50 knivstikk i sin gode venn og nabo.

Da bekymringsmeldingen om den ustabile kvinnen med kniv kom inn, var operatøren opptatt med å få ryddet opp i en rekke andre ordensproblemer i Lillehammer-området.

Politiførstebetjenten som var på vakt ved operasjonssentralen oppfattet bekymringsmeldingen som om den ustabile kvinnen hadde uttrykt tanker om å ta livet sitt, at hun hadde kniv men at hun var på fest og ikke utgjorde noen fare for andre.

Men da operatøren etter 20 minutter ringte til kvinnen var drapet i gang.

Oppfattet ikke hva som hadde skjedd

På lydloggen fra operasjonssentralen fikk retten høre hvordan han først spør kvinnen om hvordan hun har det.

Hun svarer:

– Jo jeg tror det er en dau her, eller noe her.

– At ehh...

– Han ser litt dau ut han der fyr´n

– Å?

Politiførstebetjenten som ringte kvinnen fortalte i retten i dag at han ikke med en gang oppfattet hva som hadde skjedd.

– Bare vent litt, så skal jeg gjøre ham mer dau, skal vi gjøre det?

– Ja. men ææ...

– Bare vent litt du, så skal jeg gjøre ham mer dau, så han slipper å slite sånn, bare vent litt du.

Deretter hører man tydelige bankelyder på lydloggen.

Snakket i fire og et halvt minutt

Politiførstebetjenten forsøker så flere ganger å få kvinnen til å fortelle hvor hun er og hvem hun er på besøk hos.

Kvinnen gjentar gang på gang at hun skal gjøre ham mer død, imens får politiførstebetjenten på operasjonssentralen gitt beskjed til en politipatrulje at de må kjøre raskt til stedet.

– Etter hvert litt ut i samtalen blir jeg klar over hva som er i ferd med å skje, forteller politimannen i retten.

– Jeg får tilkalt vaktleder, som forbereder utrykning så fort som mulig, sier han.

Etter nesten fire og et halvt minutt er samtalen slutt.

Kritisk til bemanningen

Arne Gunnar Aas, som er bistandsadvokat til avdødes far, sier til TV 2 at han er kritisk til at det bare er en person på vakt operasjonssentralen i Sør-Gudbrandsdal politidistrikt.

– Jeg synes det er verdt å reflektere over at det tar 20 minutter fra et alvorlig anrop hvor alvorlige forhold kan skje til politiet finner grunn til å følge opp det, sier Aas

– Det reiser igjen spørsmål ved kvalifikasjon til de som sitter på operasjonssentralen og bemanningen der.