Khalid Skah og Jonas Gahr Støre (Foto: Montasje/TV 2/SCANPIX)
Khalid Skah og Jonas Gahr Støre (Foto: Montasje/TV 2/SCANPIX)

Skah til TV 2: – Støre står bak bortføringen

Khalid Skah mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) lyver når han sier at UD ikke hjalp til med å hente barna hans til Norge.

I Marokko kjemper Khalid Skah fortsatt for å få barna sine tilbake. Han er svært opprørt over det som har skjedd, og reagerer nå på Jonas Gahr Støre og Grete Faremos uttalelser på mandagens pressekonferanse.

Han tror ingenting på at soldatene gjorde oppdraget på fritiden.

– Jeg tror ikke de gjorde det som privatpersoner. Det var godt forberedt og organisert fra den norske ambassaden i Marokko, sier en rasende Khalid Skah på telefon til TV 2.

– Det var planlagt i mange måneder å kidnappe barna, fortsetter han.

– Satt barna i fare

Skah holder utenriksministeren og forsvarsministeren ansvarlig for å ha satt barna hans i fare.

– Forsvarsministeren og utenriksministeren er ansvarlige for alt. Både for konsekvensene og for barnas fremtid. De satte barnas liv i fare, sier Skah.

Skah forteller at han vil gjøre alt han kan for å få barna tilbake.

– Jeg er fremdeles sint og trist over at jeg som far er et statsoffer. Jeg vil gjøre alt som såtr i min makt for å få barna tilbake. De kan ikke stanse meg, jeg er faren deres, raser Khalid Skah på telefon til TV 2.

– Støre er ansvarlig

Skah har hele tiden hevdet at den norske utenriksministeren har vært involvert i aksjonen hvor de to barna til Skah og Anne Hopstock ble hentet hjem til Norge.

Han holder utenriksminister Jonas Gahr Støre ansvarlig for å sette barna hans i fare.

– Støre står bak bortføringen, han er ansvarlig for det som har skjedd. Han ga grønt lys til den norske ambassadøren til å kidnappe barna mine, sier Skah til TV 2.

Skahs forsvarer oppgitt over UD

Dokumenter som TV 2 har fått tilgang til viser at marokkanske myndigheter krever rettslige avhør av fire navngitte nordmenn etter at barna til Khalid Skah flyktet til Norge i juli i fjor. Men Justisdepartementet nekter avhør av en norsk diplomat.

Årsaken er ifølge Justisdepartementet at diplomaten nyter immunitet mot andre staters jurisdiksjon. Norske myndigheter påberoper seg altså immunitet for diplomaten, samtidig som at de informerer om at UD ikke var involvert i saken.

– Det var ikke klarert utreiseaksjon eller opplegg for å få barna ut av Marokko, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen mandag.

Vet du noe om saken? Tips oss på 02255/tips@tv2.no

Deler av svaret til UD fra Justisdepartementet.  (Foto: Faksimile)
Deler av svaret til UD fra Justisdepartementet. (Foto: Faksimile)

Les mer: Justisdepartementet nekter avhør av diplomat

Kaller UD selvmotsigende

Men innholdet i et brev som TV 2 har fått tilgang til viser at Justisdepartementet ville avvise et rettslig avhør av en tjenestemann ved den norske ambassaden i Marokko.

«Når det gjelder marokkanske myndigheters anmodning om rettslig avhør av N.N. vil denne ikke bli etterkommet da formålet med bevisopptak etter vår vurdering vil være å belyse forhold knyttet til N.Ns tjenestehandlinger utført på vegne av Norge under hans tjenestetid ved Den norske ambassade i Rabat.»

– Det sier seg jo selv at UD er veldig selvmotsigende i dette, sier Khalid Skahs advokat Brynjar Meling til tv2nyhetene.no.

Marokko ber om at en ansatt ved ambassaden i Rabat etterforskes.  (Foto: ABDELHAK SENNA/AFP)
Marokko ber om at en ansatt ved ambassaden i Rabat etterforskes. (Foto: ABDELHAK SENNA/AFP)

– På den ene siden hevder UD de at de ikke har kjennskap til saken, mens det på den andre siden hevdes at det er tjenestehandlinger.

På pressekonferansen delvis bekreftet også utenriksministeren at UD har hatt kontakt med den angivelige organisatoren for aksjonen. (TV 2/NTB)