Dekkmarkedet er fortsatt preget av store prisforskjeller, du kan spare mye penger hvis du er litt bevisst og sjekker rundt før du kjøper.
Dekkmarkedet er fortsatt preget av store prisforskjeller, du kan spare mye penger hvis du er litt bevisst og sjekker rundt før du kjøper.

Så ofte bør du bytte dekkene

Det er ikke bare hvor langt de har rullet som teller. Se hva Brooms bilekspert svarer:

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Orkdøln spør:

Hallo Benny. Vi har en 2003 Passat stasjonsvogn som stort sett går på småkjøring og som absolutt ikke brukes hver dag. Kilometerstanden er ikke mer en 65 000 kilometer, under halvparten av dette er med vinterdekkene. Likevel mener forhandleren at vi må bytte disse nå, jeg har akkurat hatt bilen inne til service.

Er det sånn at vi må bytte dem selv om de absolutt ikke ser slitte ut? Jeg vet ikke helt hvordan jeg måler slitasje men det er ikke snakk om at de er utslitte. Forsøker de bare å tjene penger på noen som ikke kan så veldig mye om bil? Fint hvis du har mulighet til å svare.

Benny svarer:

Hei på dere. Dekk blir ikke bare slitt etter hvert som de ruller, de blir også dårligere over tid. Dette er ferskvare og egenskapene taper seg etter hvert. Særlig gjelder dette vinterdekk som ofte opplever store forskjeller i temperatur, fra relativt varmt til skikkelig kaldt.

Det som skjer er at gummien blir hardere med årene og dermed fungerer også dekkene dårligere. Tommelfingerregelen er at du skal skifte dekk hvert fjerde-femte år, med andre ord er det på høy tid for dere å skifte. Dette har mye å si for både kjøreegenskaper og sikkerhet, så jeg ville absolutt ikke drøyd dette lenger enn høyst nødvendig.

Kjøp et dekk som har gjort det godt i test og sjekk gjerne litt rundt før dere bestemmer dere. Prisene varierer nemlig mye - og nå begynner det å bli god timing for å kjøpe vinterdekk.

Årets beste vinterdekk: Les testen her

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her