Kripos undersøkte det kommunale leilighetskomplekset på Lillehammer, hvor en mann ble knivstukket og drept. En kvinne i 20 årene ble pågrepet og tiltalt for ugjerningen.  (Foto: Andersen, Kristofer Øverli/SCANPIX)
Kripos undersøkte det kommunale leilighetskomplekset på Lillehammer, hvor en mann ble knivstukket og drept. En kvinne i 20 årene ble pågrepet og tiltalt for ugjerningen. (Foto: Andersen, Kristofer Øverli/SCANPIX)

Politiet hørte på mens mann ble knivstukket

Mens politiet på operasjonssentralen i Lillehammer hørte på, satte kvinnen de siste av totalt 50 knivstikk i sin gode venn og nabo.

Da saken mot den 26 år gamle kvinnen startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett tirsdag, erkjente kvinnen straffskyld etter tiltalen for å ha for forvoldt mannens død, men ikke at det skulle være særdeles skjerpende omstendigheter slik statsadvokaten mener.

Kvinnen var tidligere på kvelden invitert inn til mannen i det kommunale hybelhuset i Lillehammer for å drikke vin og prate og se på fjernsyn.

Hun hadde fredagen før også vært på besøk hos mannen og drukket vin.

– Jeg takket ja, jeg synes det var så koselig sist gang, fortalte hun i retten.

Husker bare bruddstykker

Utover kvelden ble de begge mer beruset og tilslutt sovnet naboen på sofaen.

– Stemningen var god hele veien, det eneste var at han sovnet, fortalte hun videre.

– Jeg drev og kastet Twist på ham, jeg prøvde å vekke ham.

Samtidig forklarte kvinnen at hun husker svært lite av det som skjedde.

– Jeg har bare en fornemmelse av at jeg stakk. Jeg har en fornemmelse av at jeg stakk overalt på kroppen hans. Det eneste jeg husker er at kniven satt fast i ryggen på ham og jeg har en fornemmelse av at jeg gikk og hentet en annen kniv.

Politiet ringte

En venninne av tiltalte ringte politiet med en bekymringsmelding om at hun var redd for at noe skulle skje med henne.

Tjue minutter senere ringer politiet til kvinnens mobiltelefon, de får inntrykk av at noe dramatisk er i ferd med å skje.

– Samtalen indikerer at hun holder på med noe i forhold til avdøde, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe i sitt innledningsforedrag.

– Det kommer utsagn om at han ser litt død ut, skal jeg gjøre ham mer død? spør kvinnen. Deretter hører politimannen lyder i bakgrunnen.

Da den første politipatruljen kommer til stedet har en annen nabo overmannet kvinnen. Politifolkene ser ingen tegn til liv hos mannen som ligger ved sofaen.

Hadde bestemt seg for selvmord

De første politibetjentene som kom til åstedet, fortalte i retten at kvinnen sa hun hadde bestemt seg for å gjøre selvmord den dagen.

Hun forklarte at det gikk som det gikk fordi han absolutt ville at hun skulle bli med ham og drikke.

I tillegg skal kvinnen ha vært veldig svingende i sinnstilstanden da hun ble pågrepet.

Tanker om å skade de snille

Den tiltalte kvinnen forklarte i retten at hun i lengre tid har slitt med tanker om å skade både seg selv og andre.

– Jeg hadde tanker om å stikke ned personer som har vært snille mot meg, fortalte hun.

– Det var veldig mange tanker som kom i hodet mitt, jeg ble veldig sliten av det for jeg ønsker at alle skal ha det bra.

Spørsmål om tilregnelighet

Kvinnen er tiltalt for forsettelig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, noe som kan gi lovens strengeste straff på 21 års fengsel.

De psykiatrisk sakkyndige som har undersøkt kvinnen har konkludert med at hun ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket men hadde nedsatt bevistthet. Et sentralt spørsmål blir derfor i hvor stor grad kvinnen hadde nedsatt bevissthet. Kommer retten til at kvinnen var bevisstløs i gjerningsøyeblikket, vil hun bli frikjent.