- MENNESKESMUGLING: Marokkos ambassadør i Norge, Ahdih Bouchaab, mener norske myndigheter deltok i ulovlig aksjon da Skah- barna ble smuglet ut av Marokko. Ambassadøren beskylder de norske soldatene for menneskesmugling.  (Foto: TV 2)
- MENNESKESMUGLING: Marokkos ambassadør i Norge, Ahdih Bouchaab, mener norske myndigheter deltok i ulovlig aksjon da Skah- barna ble smuglet ut av Marokko. Ambassadøren beskylder de norske soldatene for menneskesmugling. (Foto: TV 2)

Marokkos ambassadør beskylder norske offiserer for menneskesmugling

– Hvis man er innblandet i menneskesmugling, kan man ikke bli beskyttet på noen måte, sier Ahdih Bouchaab til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ambassadøren ved den marokkanske ambassaden i Oslo var klar i sin tale etter et møte med UD mandag ettermiddag.

– Hvis du lurer på hva jeg mener, kan du bare snu om på situasjonen. Tenk om marokkanske offiserer hadde handlet ulovlig i Norge, sier ambassadør Ahdih Bouchaab til TV 2.

Se hele intervjuet med Bouchaab øverst

Får diplomatisk immunitet

Marokko har bedt Norge om å gjennomføre rettslig avhør av fire norske statsborgere etter at Khalid Skahs barn ble smuglet ut av Marokko. Men i et brev til UD nekter Justisdepartementet å la en av nordmennene bli avhørt på grunn av diplomatisk imunitet.

Bouchaab mener det som skjedde i hjemlandet i slutten av juli i fjor var ulovlig, og at norske myndigheter var involvert.

– Hvis man er innblandet i menneskesmugling, kan man ikke bli beskyttet på noen måte, sier Bouchaab i det som er hans første intervju på flere år.

– Mener du dette er menneskesmugling?

– Det å frakte noen ulovlig ut at et land. Hvis du ikke vil kalle det menneskesmugling, så er det iallefall ulovlig, sier ambassadøren.

(Saken forsetter under videovinduet):

Les også: Meling oppgitt over UD: – De er veldig selvmotsigende

Bakgrunn: Justisdepartementet nekter avhør av diplomat

Det var 19. juli i fjor at to norske norske offiserer tilknyttet marinejegerkommandoen deltok i en aksjon for å smugle barna til den tidligere OL-helten Khalid Skah ut ut av Marokko. Operasjonen var betalt av hans ekskone Anne Cecilie Hopstock og ble ledet av en tidligere politimann.

Norske myndigheter nektet først å ha kjent til fluktplanene, men mandag bekreftet regjeringen at to norske soldater var involvert.

Norsk diplomat kjørte barna

– Selv om de berørte ikke har utført handlinger som krever spesiell militær kompetanse, finner forsvarssjefen og forsvarsdepartementet det uakseptabelt at personell med ansettelsesforhold til Forsvaret deltar i slike operasjoner. Selv om det skjer i fritiden, sa forsvarsminister Grete Faremo på en pressekonferanse.

Les også: UD tipset Forsvaret om Skah-saken i august

Utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte også komme med nye innrømmelser. UD har hele tiden benektet at de kjørte Skahs barn ut av den norske ambassaden i Marokko, men nå viser det seg at en norsk diplomat kjørte de to barna til et hemmelig møtested.

– Hvem godkjente kjøringen. Var det deg?

– Nei, jeg ble ikke spurt om å godkjenne den. Det tror jeg var en beslutning som de ansvarlige på ambassaden tok, sa Støre.

– Så UD i Oslo var ikke involvert?

Nei, så vidt meg bekjent ble det ikke innhentet spørsmål kan vi kjøre dem ti minutter unna», svarte Støre på TV 2s spørsmål.