TAUS: Forsvarsminister Grete Faremo vil foreløpig ikke kommetere Skah saken. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
TAUS: Forsvarsminister Grete Faremo vil foreløpig ikke kommetere Skah saken. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

Faremo og Forsvaret tause om Skah-saken

Verken forsvarsminister Grete Faremo (Ap) eller Forsvaret vil si noe om Forsvarets rolle i Khalid Skah-saken.

I dag innkaller Forsvarsdepartementet ledelsen i Forsvaret til et møte, skriver Aftenposten.

Faremo vil ikke kommentere saken før alle fakta er på bordet. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen vil heller ikke si noe, mens forsvarssjef Harald Sunde søndag var utilgjengelig for intervju.

Hjalp barna

Sakens bakgrunn er opplysninger i VG i helgen om at to norske offiserer tilknyttet Marinejegerkommandoen skal ha bidratt til å få barna til OL-mesteren Khalid Skah ut av Marokko. Fram til nå har Forsvaret verken bekreftet eller avkreftet at to offiserer deltok i aksjonen. Blant spørsmålene som ingen har gitt svar på er om de to offiserene opererte på egen hånd i Marokko.

Major Christian Øverli, pressetalsmann for forsvarssjef Harald Sunde, opplyser at det ikke foreligger indikasjoner på at det har gått oppdrag gjennom Forsvarets organisasjon i forbindelse med denne saken.

Utenriksdepartementet er i dialog med myndighetene i Marokko for å forklare hvilken rolle Norge har spilt i saken.

LES OGSÅ: Thune takket nei til å bortføre Khalid Skahs barn

Rømte til ambassaden

– Vi har forklart at barna var i fare, og at det oppsto en nødrett. Nå vil vi forklare og understreke at operasjonen som medførte at Skahs barn ble ført tilbake til Norge, var organisert privat, uten norske myndigheters innblanding, sier underdirektør og pressekontakt Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Det var i fjor sommer at Skahs barn flyktet fra faren og søkte tilflukt ved Norges ambassade i Rabat, før de dro videre til Norge sammen med sin mor. Skah har beskyldt Norge for å ha bortført barna. (©NTB)