kaffe (Foto: Scanpix, © JFE)
kaffe (Foto: Scanpix, © JFE)

Kaffe kan lindre nakke- og skuldersmerter

En ny doktoravhandling viser at kaffedrikkere fikk mindre PC-smerter enn andre.

Forsøkspersoner som drakk en kopp kaffe til frokost, fikk mindre smerter i nakken og skuldrene når de jobbet foran PC-en enn de som droppet kaffen, viser en ny doktorgradsavhandling.

Cand. scient Vegard Strøm forsvarer fredag avhandlingen «Shoulder and neck pain during office work. The significance of muscle activity and microcirculation.».

Mindre smerter med kaffe

Hovedfunnet hans er at faktorer involvert i reguleringen av blodsirkulasjonen og ikke aktiveringen av musklene kan være årsak til at du får smerter i nakke- eller skulderparti når du jobber foran PC-en.

Et annet funn er at kaffe synes å dempe nakke- og skuldersmerter.

– Men dette er et bifunn av undersøkelsen. Vi tillot at forsøkspersonene i undersøkelsen fikk drikke en kopp kaffe ved frokosten. Flere gjorde det, og det viste seg at de rapporterte lavere smerte underveis enn de som ikke hadde drukket kaffe, sier Strøm til NTB.

LES OGSÅ: Kaffedrikkere hører stemmer

Ikke sponset

Han understreker at undersøkelsen ikke er sponset av kaffeinteresser, og at den heller ikke var designet med det formål å undersøke virkningen av koffein.

Funn fra andre studier indikerer at kaffe kan dempe smerte utviklet under hardt fysisk arbeid, men personer som utfører kontorarbeid har ikke tidligere inngått i slike undersøkelser, forteller Strøm. (©NTB)