Napefonn i Hjelledalen i Stryn. Et skred som dette kjører du ikke i fra. (Foto: NGI)
Napefonn i Hjelledalen i Stryn. Et skred som dette kjører du ikke i fra. (Foto: NGI)

Flere snøskred ved norske skianlegg

– Det er ekstremt stor skredfare utenfor traseene, forteller eksperter.

Søndag kl. 14.30 fikk politiet i Sogn og Fjordane melding om at det var gått et snø snøskred ved Harpefossen skisenter i Eid kommune.

Ingen dramatikk

Det var en stund usikkert hvorvidt mennesker hadde oppholdt seg i rasområdet.

– Det ble tidligere meldt om skispor som førte inn i rasområdet, men det har vi nå nettopp fått avkreftet, forteller operasjonsleder Dag Øyen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til tv2nyhetene.no.

Dette gjør at de ikke prioriterer å utføre søk i området.

Røde Kors er på stedet med permanent personell tilknyttet skitrekket.

Tidligere søndag gikk det også et skred i Bjorli i Oppland. To mennesker ble levende begravet, men begge ble reddet på under en halv time.

Svake lag

- Det er en klassisk feil folk begår. Når det har vært dårlig vær slik det har vært de siste tre-fire dagene, er det typisk at folk venter på at det skal bli fint, og dermed kanskje tar større sjanser enn man burde. Det er flere mennesker ute på ski, og de går gjerne i områder hvor de ikke skulle gått, sier Kjell Hauge, informasjonssjef i NGI, til NTB.

Han understreker at man tvert imot skal være mer årvåken etter perioder hvor det har vært mye snø, og unngå å bevege seg i bratte områder, det vil si områder med mer enn 30 graders stigning.

- Det tar tid før snøen stabiliserer seg og setter seg ordentlig, sier Hauge.

Det har vært stor skredfare på grunn av mye nedbør og vind de seneste dagene, og verst har det vært på Sunnmøre, spesielt i ytre deler, mens skredfaren har avtatt jo lenger innover i landet du kommer, spesielt østover.

Her kan du lese om hvordan svake snølag dannes

– Hold dere unna

Politiet i Sogn og Fjordane går nå ut med en sterk advarsel til alle som har tenkt seg ut på ski i området.

– Det er ekstremt stor rasfare i områdene utenfor de preparerte traseene. Det har vært mildvær en stund, men nå har det frosset på igjen, noe som skaper en meget farlig situasjon, forteller Øyen og oppfordrer alle til å holde seg vekke.

– Vær forsiktig

Også Røde Kors går nå ut og advarer personer som har tenkt seg en tur i skitrekket, men som vet at de kan la seg friste av en tur utenfor de preparerte løypene.

– Når en kjører off-pist er en ofte ikke like oppmerksomme som en ellers ville vært. En drar på fjellet forberedt på en tur i bakken, med tilpasset utstyr, og da er en ikke forberedt på forholdene utenfor løypen, sier Landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps, Jahn Petter Berentsen til tv2nyhetene.no.

Personer som har forberedt seg på topptur er ofte mye bedre utstyrt, og vet å vurdere skredfaren i bakker og hellinger.

– En har ikke vurdert skredfaren dersom planen i utgangspunktet bare var å ta en tur i trekket, mener Berentsen og oppfordrer folk til å følge med på skredfaren.

– En kan også ta kontakt med de som arbeider på trekket. De er ofte godt oppdatert på forholdene i nærheten av anlegget, oppfordrer han.