Nestleder i KrF, Inger Lise Hansen. (Foto: TV 2)
Nestleder i KrF, Inger Lise Hansen. (Foto: TV 2)

Nestlederen vil endre KrFs Israel-politikk

Inger Lise Hansen vil både endre partiets Israel-politikk og tillate borgerlige homofile ekteskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun ønsker en kristendemokratisk modernisering av partiet og en omlegging av den politiske kursen i liberal retning.

– Først og fremst ønsker jeg at vi skal våge å ta politiske debatter. Det vil utvikle oss som parti, sier Inger Lise Hansen til TV 2 Nyhetskanalen.

Når det gjelder Israel mener Hansen at det er viktig å skille mellom det å støtte den israelske befolkningen og støtte israelske myndigheter.

Kritiserer muren på Vestbredden

– Israelske myndigheter gjør ikke alltid de kloke valgene. Jeg synes muren de har bygget ikke er et riktig redskap for å bygge fred i Midtøsten, sier nestlederen.

– Mener du at Norge burde ha ambassade i Jerusalem slik mange i KrF ønsker?

– Slik situasjonen er i dag er det ikke mulig å flytte ambassaden. Uansett, dette er et så stort spørsmål at det ikke er riktig å bringe det inn i en fredsprosess nå fordi dette er krevende. Vi ønsker å få til en fredelig løsning i Midtøsten, sier Hansen til TV 2.

Foreberedt på kritikk

Hun gjør det klart at hun er forberedt på kritikk av sitt syn fra konservative deltakere på KrFs lokalpolitikerkonferanse i Stavanger, som avsluttes søndag.

Ved stortingsvalget i fjor fikk KrF 5,5 prosent av stemmene. Hansen tror et åpent og raust KrF vil få økt oppslutning og at det er realistisk å håpe på 10-15 prosent.

Hun ser for seg en endring av Israel-politikken som innebærer å si nei til muren på Vestbredden og å droppe forslaget om å flytte den israelske ambassaden til Jerusalem.

Ny kurs

Også på flere andre områder ønsker Hansen ny kurs. Hun tar til orde for vinmonopol i alle norske kommuner og fjerning av kravet om at partimedlemmer må være bekjennende kristne.

– Det er håpløst med troskrav i et moderne, kristendemokratisk parti. Det avgjørende er om man er enig i vårt kristne verdigrunnlag, sier Hansen til Aftenposten.

Overfor Dagbladet bekrefter hun at samarbeidet med partileder Dagfinn Høybråten til tider har vært preget av politisk uenighet.

– Vi tåler begge en fight, så vi klarer oss fint, understreker Hansen. (©NTB)