Nestleder i KrF, Inger Lise Hansen. (Foto: TV 2)
Nestleder i KrF, Inger Lise Hansen. (Foto: TV 2)

Nestlederen vil endre KrFs Israel-politikk

Inger Lise Hansen vil både endre partiets Israel-politikk og tillate borgerlige homofile ekteskap.

Hun ønsker en kristendemokratisk modernisering av partiet og en omlegging av den politiske kursen i liberal retning.

– Først og fremst ønsker jeg at vi skal våge å ta politiske debatter. Det vil utvikle oss som parti, sier Inger Lise Hansen til TV 2 Nyhetskanalen.

Når det gjelder Israel mener Hansen at det er viktig å skille mellom det å støtte den israelske befolkningen og støtte israelske myndigheter.

Kritiserer muren på Vestbredden

– Israelske myndigheter gjør ikke alltid de kloke valgene. Jeg synes muren de har bygget ikke er et riktig redskap for å bygge fred i Midtøsten, sier nestlederen.

– Mener du at Norge burde ha ambassade i Jerusalem slik mange i KrF ønsker?

– Slik situasjonen er i dag er det ikke mulig å flytte ambassaden. Uansett, dette er et så stort spørsmål at det ikke er riktig å bringe det inn i en fredsprosess nå fordi dette er krevende. Vi ønsker å få til en fredelig løsning i Midtøsten, sier Hansen til TV 2.

Foreberedt på kritikk

Hun gjør det klart at hun er forberedt på kritikk av sitt syn fra konservative deltakere på KrFs lokalpolitikerkonferanse i Stavanger, som avsluttes søndag.

Ved stortingsvalget i fjor fikk KrF 5,5 prosent av stemmene. Hansen tror et åpent og raust KrF vil få økt oppslutning og at det er realistisk å håpe på 10-15 prosent.

Hun ser for seg en endring av Israel-politikken som innebærer å si nei til muren på Vestbredden og å droppe forslaget om å flytte den israelske ambassaden til Jerusalem.

Ny kurs

Også på flere andre områder ønsker Hansen ny kurs. Hun tar til orde for vinmonopol i alle norske kommuner og fjerning av kravet om at partimedlemmer må være bekjennende kristne.

– Det er håpløst med troskrav i et moderne, kristendemokratisk parti. Det avgjørende er om man er enig i vårt kristne verdigrunnlag, sier Hansen til Aftenposten.

Overfor Dagbladet bekrefter hun at samarbeidet med partileder Dagfinn Høybråten til tider har vært preget av politisk uenighet.

– Vi tåler begge en fight, så vi klarer oss fint, understreker Hansen. (©NTB)