khalid3 (Foto: Montasje TV 2)
khalid3 (Foto: Montasje TV 2)

Brynjar Meling: – Khalid Skah er blitt latterliggjort

Hevder utenriksminister Jonas Gahr Støre er ansvarlig for kidnappingen av barna hans.

Khalid Skah mener norske myndigheter har vært langt mer involvert i aksjonen mot hans barn enn det som tidligere har kommet fram. Ifølge VG og Aftenposten mener Skah at utenriksminister Jonas Gahr Støre er personlig ansvarlig for at barna hans ble smuglet ut av Marokko

Raser mot Støre

– Den norske utenriksministeren er ansvarlig, og dette må få konsekvenser for ham. Han har brutt internasjonale, marokkanske og norske lover. Det er ulovlig å sende inn spesialsoldater for å kidnappe og smugle ut barn fra Marokko. Ingen ambassadør fra Norge vil noensinne være velkommen i Marokko igjen, sier Skah til VG på telefon fra Marokko.

Les også: Norske marinejegere smuglet Khalid Skahs barn

Khalid Skahs forsvarsadvokat i Norge Brynjar Meling sier til TV 2 Nyhetskanalen at Skah har krav på svar fra norske myndigheter etter avsløringene de siste to dagene

– Han er blitt latterliggjort og fremstilt som nærmest som gal av norske medier. Skah har hele tiden ment at norske soldater var involvert og at de var klarerte av norske myndigheter, sier Meling.

UD-brev omarbeides

– Om dette er et personlig ansvar eller et politisk ansvar, det blir opp til departementet å avgjøre. Men opplysningene som har kommet de to siste dagene gjør at Skah har krav på å få svar, både fra forsvaret og UD.

– Hva gjør du og din klienten nå videre med saken?

I STRID: Marokkaneren Khalid Skah giftet seg med  Anne Cecilie Hopstock på Lysebu i 1992. Nå er de skilt og ligger i strid om hvem som skal ha foreldretten til de to barna.  (Foto: Nordahl, Aleksander/SCANPIX)
I STRID: Marokkaneren Khalid Skah giftet seg med Anne Cecilie Hopstock på Lysebu i 1992. Nå er de skilt og ligger i strid om hvem som skal ha foreldretten til de to barna. (Foto: Nordahl, Aleksander/SCANPIX)

– Vi hadde utarbeidet et brev i går som skulle sendes til departementet. Etter de nye avsløringene blir dette omarbeidet i løpet av dagen, forteller advokaten.

Han sier dette gjelder spesielt i forhold til UDs rolle og hva som har vært klarert.

– Det som er viktig å merke seg er at Khalid Skah har et poeng når det gjelder det diplomatiske forholdet mellom Norge og Marokko. Skah er ingen hvem som helst i hjemlandet i forhold til sin posisjon som tidligere OL-vinner. Han er nært knyttet til departementet og idrettsministeren. Skah har en sentral rolle i det marokanske samfunnet, mener Meling.

Informert da barna var i Norge

UD bekrefter at de fikk signaler fra flere hold om at personer fra norsk forsvar kunne være involvert i aksjonen for å smugle barna ut av Marokko. Støre skal skal først ha blitt infomert på et senere tidspunkt.

- Utenriksministeren ble informert etter at barna var tilbake i Norge, sier UDs underdirektør Ragnhild Imerslund.

Thune takket nei til borføring

Privatetterforsker Ola Thune takket nei til å bortføre Khalid Skahs barnda han ble kontaktet av barnas mor for halvannet år siden. I stedet ble det fem spesialtrente menn som dro til Marokko og bortførte de to barna til Khalid Ska i fjor sommer.

– Man må ha taktiske ferdigheter i slike operasjoner, og da er politi eller soldater naturlige valg, sier Ola Thune til TV 2 Nyhetene.

De to barna ble hentet ut av Marokko i slutten av juli i fjor, etter å ha søkt tilflukt på den norske ambassaden i Rabat.