THUNE SA NEI: Mente andre var bedre skikket til å føre Khalid Skas barn fra Marokko til Norge. (Foto: Jon Eirik Olssen)
THUNE SA NEI: Mente andre var bedre skikket til å føre Khalid Skas barn fra Marokko til Norge. (Foto: Jon Eirik Olssen)

Thune takket nei til å bortføre Khalid Skahs barn

– Men det er uproblematisk at norske soldater tok på seg oppdraget, mener privatetterforsker Ola Thune.

Privatetterforsker Ola Thune takket selv nei da han ble kontaktet av barnas mor for halvannet år siden. I stedet ble det fem spesialtrente menn som dro til Marokko og bortførte de to barna til Khalid Ska i fjor sommer.

– Man må ha taktiske ferdigheter i slike operasjoner, og da er politi eller soldater naturlige valg, sier Ola Thune til TV 2 Nyhetene.

Les også: Norske marinejegere smuglet Khalid Skahs barn

– Må tenke på barnas sikkerhet

Da barnas mor, Anne Cecilie Hopstock, kontaktet ham med spørsmål om å bistå med bortføringen, henviste han henne heller videre til andre.

– Her må man tenke på barnas sikkerhet, barnas beste – det må være utgangspunktet. Derfor er det bra å få tak i personer med erfaring fra taktisk håndtering av slike situasjoner, og da er det tilfeldigvis gjerne politifolk, eller folk fra forsvaret som har den bakgrunnen.

VG skrev lørdag at to av mennene er norske marinejegere, noe som har ført til at Forsvarsdepartementet har satt i gang undersøkelser i saken. De vil se på om de to soldatene har brutt reglene.

- VI MÅ UNDERSØKE: Christian Øverli, pressetalsmann for Forsvarsstaben sier forsvaret skal utrede hvilken rolle deres personell har hatt i borføringen av Khalid Skahs barn. (Foto: Jon Eirik Olssen)
- VI MÅ UNDERSØKE: Christian Øverli, pressetalsmann for Forsvarsstaben sier forsvaret skal utrede hvilken rolle deres personell har hatt i borføringen av Khalid Skahs barn. (Foto: Jon Eirik Olssen)

– Utgangspunktet til alle forsvarsansatte er jo at man er pliktig til å oppgi til forsvaret dersom man tar på seg annet arbeid, forteller pressetalsmann for forsvarsstaben, Christian Øverli, til TV 2 Nyhetene.

Men lørdag kveld innrømmer UD at de har visst om den norske involveringen i over et halvt år.

– Når vi fikk vite at dette var en aktuell problemstilling, var det selvfølgelig viktig å sørge for at all informasjonen om dette ble presentert for de myndighetene som da ville ha et ansvar for å granske dette videre, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund til TV 2 Nyhetene.

Se UDs svar i bunnen av artikkelen!

– UD kan ha hatt rådgivende rolle

Khalid Ska har hele tiden hevdet at UD spilte en rolle i bortføringen av barna, noe Thune sterkt betviler. Han har selv jobbet med lignende bortføringssaker.

Les også: Hevder OL-vinner Khalid Skah truet med våpen

– Erfaringen min er at UD gir råd. De kommer inn ganske tidlig og klargjør de formelle tingene, men når det kommer til en aksjon er erfaringen tvert imot at Norges utenriksstasjoner holder seg langt unna, forteller han.

Og Forsvarsdepartementet sier lørdag at de har liten kjennskap til detaljene rundt denne aksjonen.

– Kjenner dere til hvem disse spesialsoldatene er?

Utgangspunktet til forsvaret er jo påstanden som er kommet i VG i dag, så vil jo våre egne undersøkelser vise om, og i hvilket omfang, forsvarspersonell har hatt i saken, svarer Øverli.

Se hele Utenriksdepartementets svar her:

377917